fbpx

Kereklevelű harmatfű, a húsevő növény

Kereklevelű harmatfű, azaz Drosera rotundifolia érdekes virágzata.

A kereklevelű harmatfű egy kicsit félelmetesnek tűnő növény, amely húsevő növényként is él a köztudatban; egyes helyeken légyfogónak vagy égi harmatnak is nevezik. Hogy miért nevezik harmatfűnek? Azért, mert a növényen harmatcseppszerű növényi nedv található, amely csapdaként szolgál a növényre szálló rovarok, bogarak számára. A leveleken lévő hosszú, ragadós, vörös színű mirigyszőrök olyan nektárt termelnek, amelyek szinte odavonzzák a kíváncsi kis rovarokat és bogarakat, amelyek a növény leveleinek rabságába kerülnek, hogy aztán a növény bekebelezhesse és megemészthesse azokat. A trópusokon olyan fajok is élnek, amelyek a kisebb rágcsálókat is képesek fogságba ejteni. Hazánkban főként lápos területeken találkozhatunk ezzel a védelem alatt álló növénnyel.

A növény júniustól augusztusig virágzik. Gyógyításra minden részét szárítva használják. Legfontosabb hatóanyagai a nyákok, a flavonoidok és a naftokinonok. A hatóanyagok görcsoldó tulajdonsággal bírnak és elsősorban légúti megbetegedések gyógyítására használják. Vagyis a gyógynövény gyógyítja a hörghurutot, a köhögést és a hörgőproblémákat is orvosolni tudja.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövényt külsőleg is felhasználhatjuk, hiszen hatékonyan bánik el a tyúkszemmel és a szemölccsel. Ebben az esetben a friss növény nedvét célszerű alkalmazni.

Lehet belőle tinktúrát is készíteni, amelyet legfőképpen hörghurut esetén javasolt fogyasztani. Tegyen egy befőttesüvegbe 50 gramm gyógynövényt és öntsön rá annyi alkoholt, amennyi ellepi. Két hét elteltével szűrje le az üveg tartalmát. Hörghurutra naponta két alkalommal fogyaszthatja. Hogyan? Öntsön egy pohárba másfél deciliternyi vizet majd cseppentsen bele néhány cseppet a tinktúrából.

A kereklevelű harmatfűből elsősorban olyan készítményeket állít elő a gyógyszeripar, melyek hatékonyan csillapítják a száraz köhögést, az asztma kellemetlen tüneteit, és gátolják a különféle kórokozók túlzott mértékű elszaporodását.

A gyógynövényt mi magunk is nevelhetjük, mert egy szemet gyönyörködtető növényről van szó. A kereklevelű harmatfű kedveli a nedves talajt, de a növekedéséhez elegendő napfényre van szüksége. Ültethetjük a kiskertünkbe is, de egy cserépben a szobában is helyet kaphat. Viszont ebben az esetben nekünk kell gondoskodni a növény rovar- és bogárellátottságáról.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük