Sáfrány bambusztálban és fa adagolókanálkában.

Manapság egyre többen szenvednek depresszióban, amin talán nem is lehet csodálkozni. Kemény világban élünk, ahol sokan pusztán éhbérért dolgoznak, és annak a kevésnek a beosztása is nagy logisztikát igényel. Hiába fizet azonban keveset a munkaadó még a munkahelyen is, sokan nap mint nap stresszes helyzeteket élnek át, de a mindennapi mókuskerék is felőrölhet bennünket.

Ha valakinél komolyan jelentkeznek a depresszió tünetei, akkor nem árt szakembert felkeresni, viszont az enyhe hangulatingadozásnál bátran fordulhatunk a természet kincseihez, például a sáfrányhoz.

A sáfrány egy kellemes, aranysárga fűszer, amelyről bebizonyosodott, hogy nagyon sokféle betegség kezelésére szolgál. A sáfrányt lehet használni természetes antidepresszánsként. Két olyan vegyület is megtalálható ebben a fűszerben, amely védelmet jelenthet az agysejtek számára, illetve a hangulatra is kedvező hatást gyakorol. Ezek a vegyületek egyensúlyban tartják a dopamin-, a noradrenalin- és a szerotoninszinteket. Kutatások során bebizonyosodott, hogy a sáfrány nemcsak a hangulatra van kedvező hatással, de szorongásoldásban is verhetetlen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes klinikai vizsgálatok arra mutatnak rá, hogy a sáfrány nemcsak a depresszióban szenvedő embereken segíthet, hanem javíthatja a premenstruációs szindróma és a szexuális diszfunkció tüneteit is.

Más vizsgálatok során azt jegyezték le, hogy a sáfrány késlelteti az életkorral összefüggő makuladegeneráció progresszióját, mindemellett megakadályozhatja a retina károsodását.

Szintén a vizsgálatok alapján kimutatható volt, hogy a sáfrány csökkenti a metabolikus szindróma tüneteit, illetve a fűszerben lévő egyik vegyület gátolta a hasnyálmirigy rákos sejtjeinek a növekedését.

Állatkísérletek azt is igazolták, hogy a sáfrány csökkenteni tudja a szorongó betegek tüneteit, illetve az alvásra is jó hatással van, vagyis képes meghosszabbítani az alvással töltött időt, vagyis valamilyen nyugtató hatása igenis létezik.

A fogyókúrázok számára jó hír, hogy a sáfrány segíthet az embereknek a kényszeres evés szabályozásában. Miben bizonyított még ez a fűszer? Képes gyulladást csökkenteni, orvosolja a gyomorproblémákat, jó hatással van a koleszterinre, a vérnyomásra, és antioxidáns hatással is rendelkezik.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*