Egy üveg kókuszolajból evőkanálnyi mennyiséget vesznek ki.

Tudjuk, hogy a kókuszolajban lévő közepes láncú trigliceridek (MCT-zsírok) révén a szervezetben ketonok képződnek, melyek segítenek a szívbetegeknek egy szívinfarktus utáni lábadozásban, és nagyon hatékonyak a rákos daganatok zsugorításában is. De hogyan segíthet a kókuszolaj az Alzheimer-kóron?

Kókuszolaj és omega-3

Sok tényező mellett az omega-3 zsírsavak is fontos szerepet játszanak az Alzheimer-kórnál és más neurodegeneratív betegségeknél. Ezért a kókuszolajban előforduló MCT-zsírok és az omega-3 zsírsavak közötti összefüggést közelebbről is megvizsgálták.

Tanulmányok kimutatták, hogy az MCT-zsírok rendszeres fogyasztása megnöveli az omega-3 zsírsavak hozzáférhetőségét az agyban. Ezekben a vizsgálatokban megállapították, hogy a „korral járó mentális degenerációtól” szenvedő kutyáknál MCT-zsírok rendszeres fogyasztása után többek között jelentősen emelkedett az agy bizonyos területén az omega-3 zsírsavak mennyisége.

Omega-3 zsírsavak azonban nem találhatók a kókuszolajban. Ezért a kutatók abból indultak ki, hogy az MCT-zsírok lehetővé teszik, hogy az omega-3 zsírsavak kiszabaduljanak a zsírraktárakból, és aztán az agyban felhasználódjanak – ott, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

Kókuszolaj plakk ellen?

Az Alzheimer-kórnál vitatott a plakk-elmélet. Korábban azt állították, hogy az agyban lévő lerakódások felelősek az Alzheimerért, később ezt az elméletet cáfolták, és a plakkokat az idegek egyfajta védőpajzsaként tüntették fel.

Tulajdonképpen logikus, hogy a plakk nem az Alzheimer-kór alapvető oka, mert minden bizonnyal a fokozott plakk-képződés sem történik ok nélkül. Tanulmányok bizonyították, hogy „egészséges embereknél” is találtak nagyobb plakkmennyiséget az agyban, de ki tudja, hogy ezek az emberek előbb vagy utóbb nem betegedtek-e meg Alzheim-kórban?

Ha a túlzott plakk-képződés az agyban mégis valamilyen módon kapcsolatban áll az Alzheimer-kórral, a kókuszolaj ebben a tekintetben is érdekes lehet. Ugyanis kutyákon végzett tudományos kísérletek kimutatták, hogy az MCT-zsírok fogyasztása egy olyan fehérjét aktivál, amely leépíti a plakkokat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Talán most felvetődik az olvasóban a kérdés, hogy ez nem káros-e a szervezetre, amennyiben a plakk védelemként szolgál. A szintetikusan előállított élelmiszerekkel szemben a természetes táplálékokat a szervezet ideálisan tudja felhasználni az egészség támogatására. Ezért inkább valószínűtlen, hogy a szervezet a kókuszolajból származó természetes MCT-zsírokat arra használná, hogy a plakkokat lebontsa, ha ez károsítja az egészséget. Természetesen előfeltétel, hogy a szervezet számára rendelkezésre álljon minden létfontosságú anyag, és ne kényszerüljön arra, hogy egy anyag hiányát szükségmegoldással vagy védekező reakcióval kompenzálja. Egy egészséges embernél – aki egészségesen táplálkozik – ez azonban nem jelenthet problémát.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*