fbpx

Koleszterin – új megközelítések

3D-s illusztráció ér beljeséről: vörösvértestek és koleszterin.

A koleszterinnel kapcsolatban nagyon sok tévhit alakult ki az elmúlt években, évtizedekben. Mi is a koleszterin? Egy olyan zsíros anyag, amely a vérünkben kering. Nagyon sok biológiai funkcióban vesz részt, többek között testünk minden sejtmembránja függ tőle. A koleszterin nem egy ördögtől való dolog, nagyon fontos szerepet játszik az egészségünk megőrzésében.

Több évtizeddel ezelőtt azt a megállapítást tették, hogy a magas koleszterinszint és a szívbetegségek összefüggést mutatnak. Ekkor a gyógyszergyártó ipar megalkotta az úgynevezett koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket, azaz a sztatinokat. Egyes hozzáértők szerint a sztatinok sem éppen veszélytelenek és a koleszterintől sem kell félnünk. Ezt nem mi állítjuk, hanem hazai és külföldi orvosok, tudósok és kutatók.

Ami bizonyos, hogy önmagában nem lehet messzemenő következtetéseket levonni egyetlen koleszterinértékből, azaz többnyire az LDL-koleszterint kiáltják ki bűnösnek, pedig a többi értéket is nézni szükséges, úgymint a HDL-koleszterin-szintet és az összkoleszterinszintet, illetve a genetikai tényezők is nagyon meghatározók lehetnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A mai kutatások szerint nem az LDL-koleszterin a fő bűnös az érelmeszesedés kialakulásában, hanem a gyulladás, mégpedig a krónikus gyulladás. Ugyanis a krónikus gyulladás számos betegség, azaz a rákos megbetegedések és a szívbetegségek első számú okozója lehet.

A gyulladás, azaz a krónikus gyulladás kialakulásában nagyon sok tényező játszik kiemelkedő szerepet. Ilyen például a dohányzás, a testmozgás hiánya, az elhízás, az alkoholfogyasztás, az omega-6 zsírsavak túlzott bevitele, a túl sok gabonaétel és a túl sok cukor fogyasztása.

Az omega-6 zsírsavak okozzák a krónikus gyulladást, míg az omega-3 zsírsavaknak kiemelkedő a szerepe a gyulladás csökkentésében. Amennyiben odafigyelünk a kétféle zsírsav megfelelő arányára és ezek bevitelére, akkor akár még a rákos megbetegedések és a szívbetegségek is elkerülhetővé válhatnak.

A krónikus gyulladás okozhatja az artériák repedéseit, illetve szűkíti az artériákat, és ez már lehet oka a szívbetegségek kialakulásának. A gyulladásos markereket a CRP-szint mutatja. Arra kell törekednünk tehát, hogy ennek ne legyen magas a szintje, mivel ez több gondot is okozhat. A CRP magas szintje oka lehet a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a rákos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának.

1 hozzászólás

  1. Anna Matkóné Nagy

    Tanácsot kérek, hogy a kukorica lecitin valóban csökkenti-e a koleszterin szintet. Válaszukat előre is köszönöm.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük