fbpx

Közönséges galaj, a mirigyrendszer védelmezője

Közönséges galaj (Galium mullogo) fehér virága.

A buzérfélék családjába tartozó közönséges galaj Magyarországon legfőképpen utak mentén, cserjésekben és réteken lelhető fel. A növény akár a 90 centiméteres magasságot is elérheti, levelei lándzsa formát öltenek, melynek szélei recések, érdesek. Oldalfürtökben nyíló virágai fehérek, illatuk édeskés, mézre emlékeztető. Virágait májustól októberig bontogatja. Ez a gyógynövény flavonoidokat, illóolajat és cserzőanyagokat is tartalmaz. Már a régebbi korokban is alkalmazta a népgyógyászat, mégpedig daganatos megbetegedések megelőzésére és kezelésére, illetve ezzel a gyógynövénnyel enyhítették az epilepsziás betegek panaszait, de még álmatlanság ellen is bevetették. Manapság a népi gyógyászat szakértői és hívei elsősorban úgy tartják, hogy a közönséges galaj a mirigyrendszerünk védelmezője, de pajzsmirigyproblémákra – legyen az akár alul- vagy túlműködés – is érdemes fogyasztani az ebből a gyógynövényből készült teát.

Milyen problémákat orvosolhatunk még a közönséges galajjal? Ez a gyógynövény kiváló vértisztító hatásokkal rendelkezik. Akik vese- vagy prosztatagondokkal küszködnek, szintén kipróbálhatják a közönséges galajból készített teát. A leírtakon kívül vízhajtó hatásokkal is bír, oldja a görcsöket, de jó hasznát vehetjük húgyúti panaszoknál vagy epehólyag-gyulladásnál is.

Hogyan kell elkészíteni a közönséges galajteát? Egy teáscsészébe tegyen egy-két teáskanálnyi teafüvet, majd öntsön rá 2,5 deciliternyi forró vizet. Hagyja állni egy negyedórán keresztül, majd szűrje le. A közönséges galajból készült tea tisztítja a májat, a vesét és a hasnyálmirigyet is. Amennyiben a mirigyrendszer védelme a cél, akkor hetente célszerű 2-3 csészényi teát elfogyasztani. Pajzsmirigy alul- vagy túlműködés esetén pedig naponta egy csészével szükséges elfogyasztani belőle. Ebben az esetben kortyoljon a teából aprókat, kicsit gargalizálhat is vele, majd nyelje azt le. Pajzsmirigyproblémáknál lehet dunsztkötést is készíteni. Készítsen a szokásos módon teát a közönséges galajból, majd az ázott teafüvet helyezze egy gézdarabra, amelyet aztán rakjon a kialakult göbre. Ezt követően egy vékonyabb, meleg sállal is tekerje körbe a nyakát. Ezt a gyógyító eljárást alkalmazhatja 2-3 héten keresztül mindennap.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A teát külsőleg is lehet használni, hiszen kiválóan gyógyítja a bőr különféle betegségeit és a sebeket. A korral együtt járó probléma, hogy arcbőrünk veszít feszességéből és petyhüdtté válik. Ezt okozhatja az is, ha nem iszunk elegendő folyadékot vagy valami miatt hosszabb időn keresztül nem aludtunk eleget. A közönséges galajból készült tea ezen is segít, ha naponta egy alkalommal lemossa vele az arcát.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.