Lápi hízóka (Pinguicula vulgaris) helyes, lila színű virágai.

Lápi hízókával (Pinguicula vulgaris) Európában is találkozhatunk, de legfőképpen Amerikában és Ázsiában őshonos növényről van szó. Főleg a lápos és nedves területeket kedveli ez a rencefélék családjába tartozó, mindössze tizenöt centiméter magasra megnövő, májusban és júniusban virágzó növény.

A lápi hízóka egy érdekes növény. Lássuk csak, hogy miért? A növény virágkocsánya apró szőrökkel borított, a tőkocsányán nem nőnek levelek. A levelek szélei befelé pöndörödnek, a levél felszíne pedig olyan ragacsos, mintha ragasztóval kenték volna le. Ennek az az oka, hogy a virág rovarokkal táplálkozik. Mivel olyan helyeken éldegél, ahol nem nagyon jut megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyaghoz, így némiképpen pótolni szeretné ezeket, ezért néha-néha bekebelez egy-egy gyanútlan áldozatot.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A lápi hízóka Magyarországon is őshonos, de egy egyre inkább kipusztulófélében lévő növényről van szó. Azonban más kontinenseken igen elterjedt. Például az Egyesült Államokban, Kanadában, Grönlandon, Távol-Keleten, Japánban. A növény bármilyen talajon jól érzi magát, de a nedves környezet a lételeme. A növénynek egy nagyon furcsa rovarfogási módszere van. Mivel a levelei ragadósak, így a kisebb rovarok, bogarak könnyedén a ragadós levelekre ragadnak. A kis rovarokat aztán a növény feloldja, mégpedig a magából kibocsátott emésztőenzimekkel.

A növény szirmai többféle színben pompáznak. Lehet lila, ibolyaszín és halványkék. A termése sárgásbarna színű, tojásdad alakú toktermés, benne nagyon apró magvakkal.

A népi gyógyászat szerint a lápi hízóka levelei a meghűlés kellemetlen tüneteit csillapítják, és köhögést is lehet orvosolni a segítségével.

A lápi hízókát leginkább dísznövényként nevelhetjük. Legfőképpen lakásban, cserépben érzi jól magát. Igaz, hogy viszonylag egy igénytelen növényről van szó, de fontos, hogy a földjét mindig nedvesen tartsuk. A növény még a téli hónapokat is könnyedén átvészeli, igaz ebben az évszakban nem igényli a rendszeres öntözést. Egy védett növényről van szó, ezért nem ajánlatos egyet sem begyűjteni belőle, eszmei értéke ugyanis több tízezer forintot ér, ezért aki nem akar bírságot kapni, jobban teszi, ha csak messziről csodálja meg.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*