fbpx

Macskajaj

Másnapos férfi néz ki a paplan alól, előtte az asztalon kávé, víz és gyógyszerek.

Nem, kedves olvasó, nem Kusturica híres filmjéről készült elemzés következik – bár abban is szerepel néhány macska, eredeti címében pontosan kettő –, hanem (remélhetőleg) az Önök által soha meg nem tapasztalt állapotról, a másnaposságról fogunk tanakodni. A bajt megelőzendő, nézzük, mi is okozza ezt a hallomásból ismert állapotot, amiről ismerőseink szoktak mesélni egy-egy görbe este után.

Ami biztos: a másnaposságnak mindig van előzménye, és bár inni kell – a nóta szerint egyenesen muszáj is, még ha meghalunk is –, nem mindegy, hogy mit és mennyit. Víztől, bár erős ital (azokat a marha nagy hajókat is elbírja), még senkit sem ért utol a macskajaj, akármennyit is ivott belőle. A bajért kizárólag az alkohol tehető felelőssé – no meg az, aki kevesebbet nézett a csinos hölgyek fenekére a buliban, mint a poharakéra.

Már megint mindent az alkoholra fogunk, pedig igazából a fő bűnös az acetaldehid. Olyat pedig nem is ittunk… ugye :-). Valóban, ez a felirat egyik üvegen se volt, de a szesz már csak ilyen alattomos: finom pálinkaként visz táncba este, reggel meg a fejünket bokszolja belülről kifelé. Ez azért van, mert egész éjjel bomlott. Na persze nem értünk, hanem le. Arra a csúnya acetaldehidre, amitől az ablakon beszűrődő reggeli napsütés is fájdalmas élményként éri a szemünket.

Aztán ott van a másik probléma: aki sokat iszik, az sokat pisil. Persze a vízivástól is így van ez, de ha szesztől kell sokszor megcélozni a legkisebb helyiséget, akkor azon túl, hogy a fajansz pontos célbavétele is egyre nagyobb kihívás lesz, sokkal nagyobb gond, hogy az alkohol kiűzi a vizet a szervezetünkből, mi meg kiszáradunk. Ez az infó – mármint a kiszáradás veszélye – nagyon hamar eljut az agyba, az meg azonnal parancsot ad a poháremelő izmoknak a sürgős folyadék-utánpótlás biztosítása érdekében. Ha az agyban az alkoholtartalom még nem ért el egy kritikus szintet, akkor ez a folyamat különösebb gond nélkül megy végbe, de azon túl már lehetnek némi koordinációs problémák a művelettel. Ez attól van, hogy az alkohol megbirizgálja az idegsejtek közötti kommunikációt.

Aki éjjel jóval többet töltött le a torkán az éppen elégnél, annak nagy eséllyel olyan ébredésben lesz része, hogy papot hívna magához – de azt sem mer. Mert az is bort iszik – és bizony – vizet prédikál. Elkerülhető állapot ez, például úgy is, ha időben figyelünk a papokra. Ők ugyanis sosem tisztán isszák a misebort. Mindig öntenek hozzá vizet is. Valahogy így kellene tennünk nekünk is: gondoskodni kell a megfelelő mennyiségű víz beviteléről. A víz nem tévesztendő össze cukros, színes üdítőkkel, netán energiaitalokkal!

A másik nagy tanácsadó lehet James Bond. Ugye emlékszünk: „rázva, nem keverve!” Természetesen rázni nem feltétlenül kell az italokat, de sokat tehetünk magunkért, ha nem keverjük azokat egymással össze-vissza. Főleg a sötétebb árnyalatú égetett szeszekkel érdemes vigyázni, ezek sokkal keményebben ütnek másnap reggel, mint például ugyanannyi mennyiségű pálinka vagy vodka.

Vigyáztunk-vigyáztunk, de mégis ott van a macskajaj másnap… Mit lehet tenni? Számtalan házi praktika, tanács van, de hogy ezek közül kinek mi válik be, és mire van gusztusa – gondolok itt a ruszlira –, azt nem tudom. Az viszont biztos, hogy a sokak által tanácsolt „kutyaharapást szőrivel” módszer csak tovább ront a dolgon. Amit jó szívvel ajánlani lehet – és biztos vagyok benne, hogy ezt egy „rendes” macskajajos szervezete erősen kívánni is fogja –, az a víz. Sok víz.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A vércukorszint ilyenkor már aláesik a normálisnak, ezért fontos a reggeli (vagy déli, ki mikor ébred). De nemcsak szénhidrátért kiáltanak a sejtek, hanem mivel az éjszaka folyamán jelentős mennyiségű ásványi anyaggal is gazdagítottuk a helyi vízművek csatornarendszerét, így illene azt hamar pótolni, mielőtt a felborult elektrolitszint minket is fejre állítana. Sok saláta, zöldség, minél több fajta, annál jobb. A paradicsom, a banán is „életmentő” lehet ilyenkor.

Ha ittunk-ettünk, akkor irány a friss levegőre! A séta, a mozgás segíti a keringést és a mérgező bomlástermékek kiválasztását, lebontását. Amennyiben nem felhős-ködös időre időzítettük a macskajajunkat, a napszemüveget ne felejtsük otthon, mert fájdalmasan hiányozhat!

Közelít az év vége, ilyenkor megszaporodnak az alkalmak a szokásosnál nagyobb alkoholbevitelre: céges évzárók, karácsonyi összejövetelek, aztán ott van a János nap, Szilveszterről nem is beszélve… Remélem, sikerül mindenkinek könnyű másnapokra ébrednie!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.