fbpx

Máj, bél és epehólyag tisztításában verhetetlen: borbolya

Borbolyabokor ősszel.

A borbolya nagyon sokféle egészségügyi előnnyel rendelkezik. A gyógynövény nagyon hasznos lehet, hiszen megakadályozza a baktériumok növekedését és elszaporodását, mindamellett jelentősen képes lecsökkenteni a gyulladást. Ez azért nagyon lényeges, mivel a legtöbb krónikus betegség valamilyen gyulladás talaján jön létre. A borbolyából készült kivonat kedvező hatással van a szív- és érrendszerre, illetve az idegrendszerre is. Mivel antioxidánsokban is gazdag, így egyes rákos megbetegedés ellen is védelmet jelenthet.

Sok tanulmány számolt be arról, hogy a borbolyának antimikrobiális és gombaellenes hatásai is vannak. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy a baktériumok kötődni tudjanak az egyes sejtekhez, így pedig nagyon sokféle fertőzéstől óvhat meg bennünket ez a csodás gyógynövény.

A borbolya hatékonyan képes csökkenteni, illetve elmulasztani a szervezetben kialakuló gyulladást. Nagy segítség lehet hólyag-, húgyúti és emésztőrendszeri fertőzéseknél. Enyhítést nyújthat légzőszervi megbetegedéseknél, illetve bátran számíthatunk rá, amennyiben orrdugulás, torokfájás vagy hörghurut gyötör bennünket.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok kutatást folytattak ezzel a gyógynövénnyel kapcsolatban. Bebizonyosodott, hogy a borbolya pozitív hatással van a vércukorszintre, így nemcsak a cukorbetegség kezelésében lehet kiemelkedő szerepe, hanem ennek a betegségnek a megelőzésében is.

A borbolya hatékonyan tudja szabályozni a vércukorszintet és a lipidanyagcserét, illetve az inzulinérzékenység javításában is hatékonyan részt vesz.

A borbolya a szív egészségét is védelmezni tudja, hiszen csökkenti a magas vérnyomást, de még a szívritmuszavarok esetén is rendkívül hatásos lehet. A borbolya olyan aktív hatóanyagot, alkaloidot tartalmaz, amely olyan biokémiai reakciót vált ki a szívben, ami megakadályozza a pitvarfibrilláció kialakulását. A borbolyáról az is bebizonyosodott, hogy csökkenti a szérum koleszterin és triglicerid szintjét, ami pedig a szív egészségének fenntartását nagyban elősegíti.

A metabolikus szindróma egy anyagcsere-rendellenesség, amely magába foglalja a magas vércukorszintet, a hasi elhízást, a magas trigliceridszintet, a magas vérnyomást, illetve az alacsony jó, vagyis LDL-koleszterin szintjét.

A metabolikus szindrómában szenvedő embereknek a gyógynövény rendszer fogyasztása csökkentheti az oxidatív terheket, amely lényeges, hogy a magas értékek csökkenjenek.

 1. Andras Friedl

  egy dolog nem egész tiszta Melyik borbolyáról van szó ugyaniselég népes családjuk van
  Nem lehetne megadni a latin nevet? És ami a legfontosabb nejm mindegyik fajta gyógynövény
  Tisztelettel
  Friedl András

 2. Csontos Mária

  Nagyon jó cikk, de a borbolya fajták melyik fajtájáról van szó? Létezik ilyen gyógykészítmény?

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.