D3-vitamin egy narancssárga körben.

Az eddigi kutatások azt támasztották alá, hogy az egészséges D-vitamin-szint olyan betegségek ellen védhet meg bennünket, mint a rák, a tüdőgyulladás, az Alzheimer-kór vagy éppen az influenza. A legújabb kutatások szerint a D3-vitamin a legjobb, ugyanis a D2-vitamin kevésbé hatékony az emberi szervezet számára.

A D-vitamin antivirális és gyulladáscsökkentő hatásokkal bír, ezért hatásos lehet a májbetegségek kialakulása ellen, de a rákos megbetegedések megelőzését is elősegítheti. Az egyik legérdekesebb megállapítás, hogy a D-vitamin-receptorok és a génexpressziós változások befolyásolják a májbetegség kialakulását.

A kutatók a D-vitamin sok előnyös tulajdonságáról számoltak be. Ez a vitamin egy természetes gyulladásgátló és immunszabályozó szer, de vírusellenes szerepe is kiemelkedő. A kutatók azt is megállapították, hogy erre a vitaminra a májráksejtek is pozitívan reagálnak. Ez a vitamin ugyanis lassíthatja a daganatokat tápláló új erek növekedését és fejlődését, növelheti a programozott ráksejthalált és csökkentheti az új daganatsejtek kialakulását.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutatók azt a megállapítást tették, hogy a D-vitamin elengedhetetlen a májbetegség megelőzésében. A krónikus májbetegségben szenvedők esetében mindig megállapítható a D-vitamin-hiány. A kutatók egybehangzó véleménye szerint a májbetegség miatt kialakult gyulladás tovább csökkentheti a D-vitamin-szintet, ami a vitaminhiány és a gyulladás ördögi körét alakítja ki és tartja fenn. A kutatók hangsúlyozzák a megfelelő táplálkozás fontosságát a májműködési zavarok elkerülésében, illetve arra is felhívták a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a mérsékelt napozásnak és a téli időszakban a D-vitamin pótlásának.

A napsugárzás hatására D-vitamin termelődik az emberi szervezetben. Amellett, hogy ez a vitamin segít fenntartani az erős csontokat és fogakat, az immunrendszert is megtámogatja, de a szív és az agy egészségét is védi. Modulálja az inzulin szintjét, segít a vérnyomás szabályozásában és hatással van a rák kialakulásának megelőzésére is.

Kiterjedt vizsgálatok kimutatták, hogy ez a vitamin számos betegség megelőzésében nyújthat segítséget. Ilyen lehet a cukorbetegség, a rákos megbetegedések, a szklerózis multiplex és a neurodegeneratív állapotok.

A D-vitamin-hiánynak a tünetei közé tartozik a fertőzésre utaló hajlam, a krónikus fáradtság, az ízületi fájdalom, a nehezebb sebgyógyulás, a depresszió, a hajhullás és az izomfájdalom.

Ehhez a cikkhez 4 hozzászólás

 1. Bányai Mária

  Sajnos a receptre is kapható D vitamin, vörös vasoxidot tartalmaz, ami miatt az egyre növekvő hányadú allergiás beteg nem fogyaszthatja.
  Hiába harcolok ellene, a vörös vasoxid egyre több gyógyszerben, vitaminban táplálék kiegészítőben jelenik meg.

  • Kedves Mária, tudok jó megoldást Önnek vasoxid nélkül kiváló minőségben. Ha aktuális, kérem keressen privátban.

 2. A legdurvább, h arról még mindig nem beszélnek, h extra szűz olíva olajban legyen eltéve és az sem baj, ha napi 10.000NE-t szed a magyar! Én annyit szedek és még így sem éri el a D-vitamin szintem a 200-as felső értékhatárt a 2 hetes vv eredményemben!

  • Jászai zsuzsa

   Marian a d vitamin a magnézium szedésével együtt hasznosul minimum ,napi ,500 mg szedni jol felszivodo a nagnerot

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*