Ginkgo biloba legyezőszerű levelei egy kőmozsár mellett.

A páfrányfenyő – vagy más néven ginkgófa, templomfa – akár a 30-40 méteres magasságot is elérheti, méregzöld színű levelei legyezőre emlékeztetnek. A fa akár ezer esztendeig is élhet, de ültetését követően csak 20-30 év múlva bontogatja színpompás virágait. A növény levelei terpenoidokat és flavonoidokat (kvercetint, kempferolt) tartalmaz.

A kínai gyógyászat már évszázadok óta alkalmazza ezt a csodálatos gyógynövényt, legfőképpen magas vérnyomás, szívbetegségek, artériás keringési zavarok és asztma kezelésére. A növény magja antibiotikus, összehúzó és emésztést serkentő hatásokkal rendelkezik.

Hazánkban is bekerültek a patikákba a ginkgóból készült készítmények, talán nem véletlenül. A tudományos vizsgálatok alapján ugyanis ennek a gyógynövénynek a kivonata javítja a szellemi teljesítőképességet és a koncentrációs problémák ellen is nagyon hatásos. Egyes kutatások, gyógyszervizsgálatok szerint a Ginkgo biloba rendszeres fogyasztásával megelőzhetővé válik a rettegett Alzheimer-kór és az emlékezéssel kapcsolatos gondoknak is elejét vehetjük. A Ginkgo biloba idősebb korban lassítja az agyi érelmeszesedés folyamatát, mivel javítani képes az agy oxigén- és vérellátását. Javítja az agyi keringést, meggátolja a szabad gyökök által okozott károsodásokat és a memóriára is jó hatással van. Egy kutatásba kétszáz alanyt vontak be. A csoport minden tagja vagy Alzheimer-kórban vagy demenciában szenvedett. A betegek egy része minden nap három alkalommal ginkgókivonatot kapott egy éven keresztül. Azok a vizsgálati személyek, akik nem placebót, hanem ginkgókészítményt kaptak, jelentős javulást mutattak, míg azoknak a személyeknek az állapota, akik nem kaptak a ginkgókivonatból, hanyatlást mutattak. Vagyis gondok voltak a memóriájukkal, problémát jelentett a napi teendőik megoldása és még a szociális viselkedésük is negatív irányba módosult.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Ginkgo biloba kivonat tehát sok esetben hozott javulást demenciában vagy Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, de emellett számtalan más egészségügyi problémát is orvosolni képes. Ez a többmillió éves gyógynövény hatásos a fejfájás, a depresszió és a szédülés tüneteinek enyhítésére, de rendszeres szedésével a szorongás is alábbhagy.

A Ginkgo biloba a végtagok vérellátását is javítja és a különféle izomproblémákat – izomgörcs, izomgyengeség – is orvosolni tudja. A gyógynövény hatásos lehet idegrendszeri problémákra, mint például a cukorbetegség következtében kialakuló idegkárosodás.

A ginkgo levelét a kozmetikai ipar is előszeretettel alkalmazza, mivel javítja a bőr vérellátását és fokozza annak tónusát. Elsősorban azoknak a személyeknek ajánlható a ginkgóból készült készítmények alkalmazása, akiknek érzékeny, száraz, dehidratált és petyhüdt bőrük van.

Ehhez a cikkhez 3 hozzászólás

  1. Szikora Andrásné

    a levele hogyan használható?

  2. Én láttam saját szememmel Svájcban,hogy egy 89 éves bácsi a saját Ginko fájáról napi 1 levelet megeszik. Én is kipróbáltam. Nincs valami jó íze de megéri ezek szerint mert a bácsi ragyogóan van. Szellemileg és testileg.

  3. Nemrégiben, egy Alzheimer Café nevű rendezvényen, amelyet a szellemi hanyatlásban szenvedő emberek hozzátartozóinak tartottak szakemberek, egy budapesti pszichiáter főorvos hölgy azt mondta, hogy sajnos bebizonyosodott, hogy a ginkgo biloba teljesen hatástalan szellemi hanyatlás ellen, és hogy erre a szörnyű betegségre még nem találták meg a gyógymódot.( Sajnos anyósom is ebben a betegségben szenved.)

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*