fbpx

Mi is a migrén, milyen tünetei vannak és hogyan kezeljük?

Fiatal nő két kezével a migrénes fájós fejét fogja,

A migrén egy neurológiai rendellenesség. Nagyon sokféle tünet már előre jelezheti, hogy hamarosan erős fejfájással kell megküzdenünk. Ha tudjuk, hogy milyen tényezők okozhatnak esetünkben migrént és milyen figyelmeztető jelekre figyeljünk, akkor könnyebb dolgunk van, mert ezzel jelentősen csökkenhetjük a megjelenésének gyakoriságát, illetve nagyon sokat tehetünk mi magunk is a tünetek csökkentése érdekében.

A migrénnek voltaképpen négy szakasza van. Nem minden migréntől szenvedő egyénnél jelenik meg mindegyik szakasz, de a legtöbb érintett megtapasztalja ezeket a betegségével összefüggésben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az első szakaszban a következő tüneteket tapasztalható: székrekedés, hangulatváltozás, étel utáni sóvárgás, nyakmerevség, fokozott szomjúság, gyakori ásítás.

Ezután következik a vizuális és érzékszervi zavar, melyek legfeljebb egy órán keresztül tartanak és akár vissza is fordíthatók. A migrénes aura tünetei a következők: fényes foltok vagy fényvillanások megjelenése, ideiglenes látásvesztés, különös bizsergő érzés a karokban és a lábakban, gyengeség a test különböző pontjain, nehézség a beszédben.

A harmadik szakaszban következik a tényleges migrénes támadás, amely 4-72 órán át is eltarthat. A fejfájás általában csak a fej egyik oldalán jelenik meg. A betegek egyharmadánál a fájdalom a fej mindkét oldalát érintette. A negyedik szakaszban a dolgok kezdenek helyreállni, de a fej mozgatás még mindig okozhat erőteljes fájdalmat.

Migrénes rohamot sok minden kiválthat. Például hormonális változások, egyes gyógyszerek, mint például fogamzásgátlók vagy hormonterápia során használt tabletták, alkohol, kávé, otthoni vagy munkahelyi stressz. A migrént kiválthatja még az alvási szokások változása, az erős fények, bizonyos hangok és szagok, illetve csökkent fizikai aktivitás, az időjárás változásai, sőt egyes feldolgozott élelmiszerek és adalékanyagok is. Érdekes, hogy nyáron többen szenvednek migrénes fejfájásban.

Hogyan kezeljük, mit tegyünk, hogy elkerüljük a migrénes epizódokat? Étkezzen egészségesen, mozogjon rendszeresen, maradjon hidratált, csökkentse a stresszt az életében és aludjon napi 8-9 órát. A migrén elkerülésében segítségünkre lehet, ha tudjuk, hogy esetünkben mi váltja ki, és ezeket tudatosan elkerüljük.

Ha csak tehetjük, ne tartózkodjunk sokat a napon, mindig viseljünk napszemüveget, tartózkodjunk az erős illatoktól. Az is segíthet, ha nem térünk el a napi rutinunktól és ha időt szánunk a jó alvásra, pihenésre.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük