fbpx

Miért nem hatékonyak a pár napos méregtelenítő kúrák?

Frissen facsart színes zöldség- és gyümölcslevek, mellettük az alapanyagok: cékla, paradicsom és uborka.

Tavasszal sokakat csábít a méregtelenítés gondolata, és a rengeteg kúra közül igencsak nehéz a biztonságos formát megtalálni. A legtöbben talán úgy gondolják, hogy pár nap alatt gyorsan kitisztítják magukat, aztán folytatódhat a dőzsölés. Sajnos a szervezet az ilyen néhány napos kúrákkal szinte semmit nem tud kezdeni.

Ha drasztikus megoldást választunk, például a keserűsós méregtelenítést, előfordulhat, hogy testünk a hirtelen sokkhatásra sokkal rosszabbul reagál, mint azt gondoltuk volna, főleg, ha nem készítjük elő (már hetekkel korábban!) testünket a keserűsó hatásaira. Sokan nem olvasnak utána kellőképpen ennek a nem éppen kíméletes eljárásnak, és előfordult már, hogy a kórházban kötöttek ki emberek a “kúra” hatása miatt.

Alaposan járjunk utána a témának, menjünk el vizsgálatokra, hogy egy átfogó kúrát személyre szabottan tudjunk végezni. Ha épp betegek vagyunk, semmiképp se kezdjünk méregtelenítésbe. Komoly betegség (például daganat) esetén indokolt lehet a gyógyulás érdekében egy teljes méregtelenítéssel kezdeni, ez esetben viszont mindenképp keressünk olyan orvost, természetgyógyászt, aki ismerve az állapotunkat pontosan végigvezeti a kúrát, szigorú ellenőrzés mellett.

Miért méregtelenítünk? Azért, hogy megszabaduljunk olyan toxikus lerakódásoktól, nehézfémektől stb., amelyek hosszú időn keresztül halmozódtak fel a testünkben. Ha valaki még sosem végzett méregtelenítő kúrát, akkor ne várja, hogy a rengeteg felgyülemlett méreganyag, illetve a bélrendszer lerakódásai pár nap alatt kitisztulnak a szervezetéből.

Ami évek alatt halmozódott fel, nem tud kiürülni pár nap alatt, és ez jó is, hiszen az rettentően megviselné a szervezetünket. A rövidebb kúrák, például a léböjtök csak azok számára hasznosak, akik évente elvégeznek egy átfogó, alapos méregtelenítést, és a köztes időszakban teljes értékű táplálékot fogyasztanak, rendszeresen mozognak.

Egy ilyen nagyszabású méregtelenítés során először a bélrendszert kell kitisztítani, tehermentesíteni, majd az érrendszert és a főbb méregtelenítő szerveket, a májat, vesét, epét. Egy néhány napos böjt arra mindenképp jó, hogy kicsit tehermentesítse az emésztőrendszert, ezáltal a legfőbb méregtelenítő szerv, a máj is fellélegzik. De a szervekben, szövetekben lerakódott salakanyag ennyi idő alatt nem kezd “feltáródni”, így ürülni sem.

A kíméletes, több hétig tartó kúrának épp az a lényege, hogy olyan módon indítsa meg a méreganyagok távozását, hogy közben a szervezet ne kapjon sokkot, és a folyamat során távozó vitaminok és ásványi anyagok hiánya miatt ne legyünk még rosszabbul, mint a kúra előtt. A jó kúra tehát a szervezet vitaminizálásával, feltöltésével kell, hogy kezdődjön, illetve egy igen rostdús táplálkozással, amelyből mellőzni kell a tejtermék, a hús, a cukor és a finomított élelmiszerek (olajok, lisztek) bevitelét. Az ecetes és alkoholos ételek, italok is kizáródnak a körből. Tehát amíg a táplálkozáson nem változtatunk, addig nem érdemes drága méregtelenítő szereket vásárolnunk, legyenek azok bármilyen hatékonyak is. Ha az emésztésünk kellően aktivizálódott, akkor tud csak lényegileg elkezdődni a test tisztulása.

A szódabikarbóna vagy a reggeli gyömbéres víz, a goji, a méregtelenítő teakeverékek, a máriatövismag kétségkívül elősegíthetik a folyamatot, de meg kell értenünk, hogy egy tea vagy egy méregtelenítő tabletta életmódváltás nélkül önmagában nem képes “levezetni” egy komplett tisztulási folyamatot. Kiegészítőkként kell rájuk gondolni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Mivel a bőr is aktív méregtelenítő szerv, így érdemes odafigyelni a külső tisztulásra is. Tehát csak károsanyagmentes tisztálkodási és kozmetikai szereket használjunk, illetve vegyünk hetente kétszer sós fürdőt a kúra alatt. A só rendkívül jól szívja ki a bőrön keresztül a salakanyagokat, esténként lábfürdő formájában is alkalmazhatjuk.

A méregtelenedés folyamatához a napi 3-4 liter folyadékbevitelen kívül elengedhetetlen a rendszeres mozgás, valamint a heti egyszeri szaunázás. A kúra után az a legjobb, ha nem térünk vissza rossz táplálkozási szokásainkhoz, hanem kisebb engedményekkel, de tartjuk magunkat a kúra alatti étkezéshez. Ha az emésztőrendszer, a máj és a vese már kitisztult, akkor a később bevitt egészséges táplálék hasznos anyagai jobban felszívódnak, eltűnik a “sóvárgó” érzés bizonyos ételek után. A mértékkel bevitt húsételeket és tejterméket is könnyebben emészjük meg. Az életmódváltással és a beiktatott tisztító kúrákkal hosszú távon teszünk az egészségünkért, a legtöbb időskori betegség elkerülhető, illetve a már kialakultak hatékonyan gyógyíthatók.

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük