fbpx

Miért olyan egészségesek a lila táplálékok?

Fapadlón egymás tetejére helyezett faszeleteken szépen elrendezett lila színű zöldségek és gyümölcsök.

Mindenki ismer legalább egyetlen lila zöldséget vagy gyümölcsöt. Ilyen például a szilva vagy a lila káposzta. Miért olyan egészségesek ezek a táplálékok? Többek között azért, mert tele vannak antociánokkal, azaz olyan vegyületekkel, amelyek ezeknek a zöldségeknek és gyümölcsöknek a színét adják. Az antociánok antioxidáns hatásokkal rendelkeznek. Az antioxidánsoknak nagy szerepük van a szabad gyökök semlegesítésében és az oxidatív stressz csökkentésében és megszüntetésében. Minél több antociánban bővelkedő táplálékot fogyasztunk, annál nagyobb lesz az esélye, hogy a súlyos és krónikus betegségek elkerülnek bennünket.

Milyen lila zöldségek és gyümölcsök bővelkednek még antociánokban? Például ilyen a lila burgonya, a lila hagyma, a lila káposzta, a padlizsán, a szőlő, a szilva, az acai bogyó, a bodza, egyes áfonya- és ribizlifajok. És milyen pozitív hatásokkal vannak az egészségünkre nézve? Mutatjuk is a válaszokat!

A lila táplálékok nyáron is védelmet jelenthetnek számunkra. Az UV-sugarak nagymértékben károsítani tudják a bőrünket. Igaz, hogy a lila zöldségek és gyümölcsök nem védenek meg bennünket a napégéstől, de jelentősen lecsökkenthetik a bőrkárosodások kialakulásának esélyeit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az antociánokban bővelkedő táplálékok rendszeres fogyasztása jelentősen lecsökkenti a szervezetben a gyulladás szintjét, ami pedig az inzulinrezisztencia kialakulása ellen is megvédhet bennünket. Ily módon az antociánok a cukorbetegség ellen is oltalmat jelenthetnek.

A lila táplálékok tehát nagyon eredményesen csökkentik a szervezetben a gyulladásos markerek számát. Éppen ezen hatásuk miatt sokféle rákos betegség – például a prosztatarák, a mellrák, a vastagbélrák és a májrák – ellen élvezhetünk védelmet.

Az antociánok olyan tápanyagok a szervezet számára, amelyek elősegítik a szív- és érrendszer egészségét is. Többek között ugyanis aktívan részt vesznek a magas vérnyomás csökkentésében és így nagy fokú védelmet élvezhetünk például a szívinfarktus ellen.

Az antociánok az agy működésére is pozitívan hatnak, illetve annak egészségét is védik. Kutatások igazolják, hogy a rendszeresen fogyasztott, antociánokban bővelkedő zöldségek és gyümölcsök csökkentik a kognitív hanyatlás kockázatait és segítik a mentális egészséget.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük