Sematikus rajz, az emberi agy kék színnel kiemelve, melybe áramlanak kék csatornákon a tápanyagok.

Az agyunknak szüksége van a megfelelő a tápanyagokra, mert ha ezeket nem kapja meg, akkor szervezetünk működésében zavar keletkezik. Csökken a koncentrációs képesség, romlik a memória, hangulatingadozás léphet fel, a bőr szárazzá válik, a fejbőr korpásodni kezd. Ezek mellett súlyosabb problémákkal is számolnunk kell. A jódhiány elbutulást, a vashiány súlyos működési zavarokat okozhat az agyban. Ha kevés a szervezetben a magnézium, az görcsös fejfájást eredményez, a csekély mennyiségű szelén pedig a szellemi képességeinket nyirbálja meg.

Vitaminok közül az egyik legfontosabb a B-vitamin, hiszen általa képes az agy és az idegrendszer elégségesen működni. A C-vitamin szintén pozitív hatással van agyunk megfelelő működésére. A kolin egy B-komplex-tag, melynek hiánya feledékenységet, ingerültséget, fejfájást idézhet elő. Egy másik B-vitamin-típus az inozit, amely nélkül az agy működésképtelenné válna. Az inozit segíti az alvást, oldja a szorongást, a feszültséget, és még a magas vérnyomást is képes csökkenteni. Ha agyunk nem jut elegendő vitaminhoz, akkor ez veszélyt jelent az emlékezőképességre, ingerlékenyek, feszültek lehetünk, de az álmatlanságnak és az energiahiánynak is lehet oka a kevés vitamin.

Ásványi anyagok közül a kalcium és a magnézium nyugtatólag hatnak az emberi szervezetre. A jód a szellemi frissességet biztosítja, a kálium segíti az oxigén agyba történő eljutását, ezáltal vagyunk képesek a megfelelő gondolkodásra. A kén az agyban az oxigénegyensúly kialakításáért és fenntartásáért felel.

Fehérjék nélkül az agy rosszul teljesítene, hiszen ez segíti elő, hogy az ember érzelmileg kiegyensúlyozott legyen, és általa vagyunk képesen megbirkózni a naponta bennünket érő stresszhelyzetekkel is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak hiányában agyunk és szemünk nem tud kiegyensúlyozottan fejlődni, de azt is elősegíti, hogy az idegi funkciók tökéletesek legyenek, és a szellemi frissességet is képesek növelni.

Ahhoz, hogy agyunk funkcionálni tudjon, energiára van szüksége, ehhez viszont rendszeresen el kell látnunk glükózzal. Az egyik legjobb forrás a keményítő, amely az agy vércukorszintjét képes egyensúlyban tartani.

Az esszenciális aminosavak közül a triptofánnak is óriási szerepe van, hiszen a szervezet B3-vitamint és szerotonint állít elő belőle. Ha a szerotoninszint alacsony a szervezetben, akkor az rányomja a bélyegét a hangulatunkra, de depresszió, migrén vagy idegi zavarok is kialakulhatnak.

Az arginin egyike a természetes aminosavaknak. Hiányában zavarok keletkezhetnek a koncentrációban.

A kognitív képességeink megőrzéséhez és fejlesztéséhez, a kiegyensúlyozott teljesítményhez, a jó kedélyállapot fenntartásához, az általános egészségmegőrzéshez tehát biztosítanunk kell agyunk számára a megfelelő tápanyagokat.

Ehhez a cikkhez 2 hozzászólás

  1. Marosán Mihályné

    Csodálatos a cikk. Ezzel próbálok segítséget nyújtani idős barátnőm számára. Én jómagam is hasznát vettem az olvasott szöveg folyamán, hisz élénkíti az eddig tudott dolgokat. Tehát kell a glukóz az agy számára és nem lehet mindent megvonni a szervezettől. Táplálkozzunk változatosan!! Köszönöm Önöknek mindazt amit közzétettek!! Marosánné Kövesdi Éva

    • A szervezettől csak a káros dolgokat érdemes megvonni, például a finomított cukrot. Az agy szénhidrátigénye nem azt jelenti, hogy szabad jelzést kapnak a cukros ételek-italok. Meg kell találni az egészséges alternatívákat az édesítésre, ha valaki édesszájú.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*