Fiatal lány kesztyűben, sálban, sapkában fújja az orrát a természetben.

Amikor hideg az orrunk, a kezünk, a lábunk, de a többi testrészünk nem, ez azt jelenti, hogy hosszabb időt vesz igénybe, míg a vér eljut ezekbe a testrészekbe, különösen hideg hőmérséklet esetén. Az orr több ok miatt is lehet hideg. Gyakran semmiféle aggodalomra nem ad okot, bizonyos esetekben azonban valamilyen betegség is meghúzódhat mögötte.

Testünk hőt és energiát takarít meg a hideg időjárás beköszöntével, ezért csökkenti a végtagok véráramlását. Ehelyett a vér a létfontosságú szervek felé irányul, hogy melegen tartsa azokat és lehetővé tegye számukra a megfelelő működést. Amikor odakinn lecsökken a hőmérséklet, akkor az orrunk gyakran válhat hideggé, hiszen ez a szervünk főleg porcszövetből áll és nincs olyan sok szigetelő zsírja, ami melegen tartaná.

Sok embernek van alulműködő pajzsmirigye. Ez egy olyan állapot, amikor a pajzsmirigy nem termel elegendő hormont, amelyek szabályozni tudják a szervezet energiafelhasználását. Ezen hormonok nélkül a metabolizmus lassítja a hő és az energia megőrzését. A pajzsmirigy-alulműködés tünetei a hidegérzékenységen kívül a következők lehetnek: fáradtság, izomfájdalom, gyengeség, hízás, száraz és pikkelyes bőr, törékeny haj és körmök, lassú mozgás és gondolatok, fájdalom, bizsergés, zsibbadás a kezekben és a lábakban. Ha pajzsmirigybetegségre gyanakszik, mihamarabb forduljon orvoshoz, hogy a kezelés gyorsan elkezdődhessen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Raynaud-betegség túlságosan szűkíti a véredényeket, ami rontja a végtagok vérellátását. Általában a hideg vagy a stressz okozza ezt a betegséget. A rendellenség a kéz vagy a láb ujjait érinti, de előfordulhat, hogy a fül és az orr válik hideggé, merevvé. A Raynaud-jelenség mögött valamilyen autoimmun betegség is állhat. Ha csak „egyszerű” Raynaud-betegsége van, akkor alaposan öltözzön fel hideg időben. Mindig viseljen kesztyűt, még akkor is, ha a fagyasztóból vesz ki valamit. Viseljen akár még a lakásban is kéz- és lábmelegítőt. Szedjen olyan kiegészítőket, amelyek serkentik a véráramlást.

Ha szélsőséges hidegnek tesszük ki magunkat, akkor is hideg lehet az orrunk. Hipotermia is kialakulhat, ha sokáig tartózkodunk a hidegben. Ennek tünetei: hidegrázás, fáradtság, a koordináció elvesztése és zavartság. A hipotermia elkerülése érdekében ne tartózkodjon hosszú ideig odakint, ha hideg van. Öltözködjön rétegesen.

Az orr akkor is hideg lehet, ha a munkánk sok stresszel jár együtt. Kutatók úgy vélik, hogy minél nagyobb nyomásnak vagyunk kitéve a munkahelyünkön, annál hidegebb az orrunk. Ha a munkahelyén túl sok feszültség éri, akkor ideje váltani, vagy hatékony stresszkezelési technikákat kell elsajátítania.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*