fbpx

Módszerek, amelyekkel a csontjaink egészségesek maradnak

Egy három gyerekes család a mezőn sétálnak és integetnek.

A gyenge és törékeny csontozat nemcsak az idős, öreg emberek betegsége. A csontok olyan élő szövetek, amelyek képesek önmaguk újjáépítésére. A csontépítő folyamatok körülbelül a harmincas éveinkig zajlanak, ezt követően a csontbontó folyamatok kerülnek túlsúlyba.

Ahhoz, hogy a csontvázunk sokáig egészséges maradjon, kalciumra van szükségünk, ez az ásványi anyag biztosítja ugyanis a csontozat megfelelő sűrűségét és erősségét. Amennyiben a testünkben nincs elegendő kalcium, a szervezet azt a csontokból veszi ki. Amennyiben túl sok kalcium kerül kivonásra, nagy a veszélye a csontritkulás kialakulásának, ami megnöveli az elesések és a csonttörések kockázatát is. A legjobb, ha táplálékokból viszünk be a szervezetünkbe kalciumot, leginkább a tejtermékek, a tej, a lazac, illetve a bab rendszeres fogyasztásával.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

D-vitaminra is szükségünk van az egészséges csontozat fenntartásához, amely szorosan együtt működik a kalciummal. D-vitamin nélkül nem tudjuk az élelmiszerekkel bevitt kalciumot hasznosítani. Ez arra kényszeríti a szervezetet, hogy a csontokból szerezze be ezeket a tápanyagokat, ami pedig szintén gyengíti a csontozatot, és azt is megakadályozza, hogy sokáig egészséges maradjon.

D-vitamin elsősorban napfény hatására termelődik a szervezetünkben, de táplálékokkal is bevihetjük, leginkább a halakkal, a mandulával, a tojással, a szójával, illetve a gombával.

A rendszeres testmozgásnak nagyon sokat köszönhetünk, többek között azt is, hogy ne kelljen csontvesztéstől rettegnünk. Nem mellesleg a rendszeres mozgás hozzájárul az izmok erősítéséhez, ami segít megnövelni az egyensúlyt és javítja a koordinációt. Ezek pedig mind segítenek az elesések megelőzésében és a csonttörések kockázatainak csökkentésében. Nagyon sokféle testmozgásforma létezik a csontjaink megerősítésére, ilyen például a gyaloglás, a séta, a tánc, a lépcsőzés vagy éppen a futás.

Erősítő edzésekre is szükségünk van, hogy a csontjaink és az izmaink kellőképpen erősek maradjanak. Ez lehet például a fekvőtámaszozás, a súlyemelés vagy az evezés.

A dohányzás nagyon egészségtelen. Nem mellesleg a dohányfüstben található vegyi anyagok lassítják a csontképző sejtek termelődését és a csontok megfelelő vérellátását is akadályozzák, aminek nem más a következménye, mint a csontok törékenysége.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Ne felejtsük el, a biokertészet is jó a csontritkulás ellen. Lehet csákánnyal tuskózni, ásni, sarlózni, gereblyézni, kapálni, öntözni, metszeni, a kert csupa mozgás.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük