fbpx

Napi egy pohár bor még jót is tehet az egészséggel

Egy pohár vörösbor, mellette szőlő és a borosüveg.

Azt mindenki nagyon jól tudja, hogy a mértéktelen alkoholfogyasztás mennyire káros hatással van az egészségre. A legújabb kutatások azt támasztották alá, hogy napi egy pohárnyi bor egyáltalán nem árthat meg az egészségnek, sőt jó hatással is van arra.

Az egészségünk megőrzéséhez sok vitaminra, ásványi anyagra és tápanyagra van szükségünk. A bor bővelkedik tápanyagokban, azonban az egészséges táplálkozást nem helyettesíthetjük borfogyasztással. A legújabb kutatások arról szólnak, hogy napi egy pohár bor nagyon jó hatással van az emberi egészségre. A benne lévő tápanyagok megerősítik az immunrendszert. A bor antioxidánsai megnövelik a jó, azaz a HDL-koleszterin szintjét, ez pedig segít az agyvérzés és a szívinfarktus megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szőlő, így a bor is tartalmaz egy rezveratrol nevű antioxidáns vegyületet, amely segítséget nyújthat a súlygyarapodás megelőzésében. Azonban a bor kalóriát is tartalmaz, így mindig csak mértékkel szabd fogyasztani.

A rezveratrol a szív egészségére is pozitív hatást gyakorol. A borban tanninok is vannak, amelyeknek szintén szívvédő hatást tulajdonítottak a hozzáértők. A bornak a vérnyomás szabályozásában is szerepe van. Napi egy pohárnyi vörösbor mintegy 30 százalékkal csökkenti a magas vérnyomást. Azonban a túl sok bor fogyasztása szívelégtelenséghez és más, súlyos szívbetegség kialakulásához vezethet.

A túlzott borfogyasztás elősegíti a csontritkulás kialakulását. Azonban vizsgálatok igazolják, hogy napi egy pohárnyi vörösbor éppen hogy növeli a csont sűrűségét menopauza szakaszába lépő hölgyeknél.

Az alkohol rossz hatással van az agy működésére, de nem a mérsékelt borfogyasztás. Igaz, hogy az öregedéssel fokozatosan csökkenek az agyi funkciók, de ez a folyamat lassítható, ha esténként elkortyolgat egy-egy pohár vörösbort.

A mérsékelt borfogyasztás még a látást is javíthatja. Egy vizsgálat során az bizonyosodott be, hogy a mérsékelt ivók körében kisebb eséllyel alakul ki szürkehályog, mint azoknál a személyeknél, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

Vörösbor hatására szerotonin és dopamin szabadul fel a szervezetben, ezért érezhetjük magunkat kiegyensúlyozottabbaknak, ha bort fogyasztunk.

1 hozzászólás

 1. Kedves Cikkíró.

  Én csak kétféle gyógyszert fogyasztok, de idáig nem mertem jó vörös bort sem inni a gyógyszer miatt.
  A gyógyszer amit szedek: Diaprel MR 60 mg., Ednyt Htc 20 mg/12,5 mg. 86 éves vagyok.
  Az lenne a kérdésem, hogy ezekre a gyógyszerekre ihatnék e esténként 1 deci jó minőségű vörös bort.
  Köszönöm a választ

  Üdvözlettel: Ferencné

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.