fbpx

Nyúlszapuka, a lábadozó betegek gyógyítója

Nyúlszapuka sárga virágai.

Ez az érdekes nevű növény nemcsak Európában, hanem Észak-Afrikában, illetve Törökországban és Iránban is ismerős. Az évelő növény felemelkedő szárral rendelkezik, a virágai sötétebb vagy halványsárgák, de nem ritka az sem, hogy a virágok vöröses színben pompáznak. A virágok gömbölyű fejecskékben állnak. A csészék bozontos szőrrel rendelkeznek, amely felfúvódik, miután elhullajtotta sárga színű szirmait. A növény a pillangósvirágúak családjába tartozik. A nyúlszapuka élőhelye a rétek, a mezők és a legelők. Nagyon kedveli a száraz, meleg időjárást, illetve a meszes talajt, de a köves, sziklás területeken is fel-felbukkan. Virágait májustól egészen júliusig bontogatja. A nyúlszapukát nevezik még sebherének, csodaherének és réti nyúlherének is. Mivel egy meglehetősen szőrös növényről van szó, így az állatok közül csak a juh érez késztetést arra, hogy csemegézzen ebből a gyógynövényből.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyógyászati célokra a nyúlszapuka minden egyes része felhasználható. Legfőbb hatóanyagai a csersavak, a flavonoidok – kvercetin, izoramnetin és a kemferol – és a szaponinok.

A nyúlszapuka összehúzó és értisztító hatással rendelkezik. Sebösszehúzó hatása miatt régebben a népgyógyászat rendszeresen használta, talán az alkalmazás miatt is nevezték el sebfűnek ezt a furcsa nevű és küllemű növényt.

A gyógynövényből készülhet tea, amelyet lehet alkalmazni cukorbetegség, hólyag- és veseproblémák esetén, de akármilyen betegség utáni lábadozási időszakban is be lehet vetni, mivel meggyorsítja a gyógyulás folyamatát. Mindezek mellett élénkítő hatással van az anyagcserére és csillapítja a hányingert és a hányást, illetve hasmenés ellen is be lehet vetni.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt fel lehet használni a gyógynövényt külső sérülésekre, mint például sebek, fagyási sérülések, fekélyek vagy éppen horzsolások.

Hogyan készíthetünk belőle teát? Egy csészébe tegyen egy teáskanálnyi gyógynövényt – virágot vagy levelet –, majd öntse le 2 dl forró vízzel. Hagyja állni 10 percig, ezután szűrje le.

A növényből készült főzetet borogatáshoz vagy lemosáshoz is alkalmazhatjuk. Ebben az esetben egy edénybe tegyen 1,5-2 dl vizet, majd tegyen bele egy-egy teáskanálnyi gyógynövényvirágzatot és levelet. Főzze 5 percig, majd szűrje le. Mártogasson meg a főzetben egy gézdarabot, ezt helyezze a kezelendő testfelületre.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük