fbpx

Öregítő gondolatok

Negatív gondolatok stilizált formában.

Hozzáértők szerint nem az ősz hajszálaktól és a ráncoktól leszünk öregebbek, hanem a negatív gondolatoktól. Pontosabban a negatív gondolatok káros hatással vannak a telomerekre. A telomerek a kromoszómák végén olyan DNS-szegmensek, amelyek megóvják a kromoszómákat a károsodástól. Amikor a telemorek túlságosan lerövidülnek, a sejtek először inaktívvá válnak, majd elpusztulnak. Szakértők szerint azonban ezek a telomerek meghosszabbíthatók. Vagyis az öregedési folyamat lelassítható, de bizonyos cselekvéseink fel is gyorsíthatják ezt a rövidülési folyamatot. A tudósok úgy találták, hogy bizonyos negatív gondolkodási minták lerövidíthetik a telomereket és előidézhetik a sejtek idő előtti elöregedését, majd azok pusztulását, ami először betegséghez, majd halálhoz vezet.

Pontosan milyen gondolatok vezethetnek a telomerek lerövidüléséhez? Az ellenséges viselkedés. Azok, akik dühösek és ellenségesek, nagyobb valószínűséggel lesznek szív- és érrendszeri betegek, amely betegségek lerövidítik a telomereket. Érdekes, hogy az ellenséges viselkedés sokkal jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra. Az ellenséges nőknek magasabb a vérnyomása. Ezek az emberek kevésbé optimisták és kevésbé vannak társadalmi kapcsolataik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A pesszimizmus is hatással van a telomerek hosszára. Egy vizsgálat arra mutatott rá, hogy azok a személyek, akik kevésbé optimistán tekintettek a jövőre, rövidebb telomerekkel rendelkeztek, mint optimista társaik.

Az állandóan veszekedő és elégedetlenkedő embereknek is rövidebb a telomerük. Ez azért van, mert ezek az emberek mindig a saját igazukat szajkózzák. Lehet, hogy igazuk van, ennek ellenére folyamatosan stresszben élnek. A stressz pedig rendkívül káros az egészségre, negatív hatással van az agy működésére, növeli a betegségek kialakulásának kockázatát, illetve az immunrendszer védekezőképességét. És ez felgyorsítja az öregedési folyamatokat is.

Az elfojtott érzelmek és gondolatok is negatívan hatnak a telomerekre. Ha valaki nem azt mondja, amit gondol, mert ezzel konfliktusos helyzeteket kíván elkerülni, szintén megemelkedhet a stresszhormon szintje, amely ugyancsak károsan hat a telomerekre.

Ha valaki nem arra koncentrál, amit éppen csinál, az is veszélyes lehet. Miért van ez? Ha valaki úgy végzi a munkáját, hogy közben nem is azt akarja csinálni, ez szintén negatív gondolatokat és indulatokat szül, márpedig ezek szintén elősegítik az öregedési folyamatok felgyorsulását.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük