fbpx

Őszi immunrendszer-erősítés

Sok dió üvegedényben, mellette az asztalon diótörő és dióhéj.

Ősszel sajnos elkezdődik a náthaszezon, ami kisebb-nagyobb megszakításokkal csap le az áldozataira, vagyis ránk, emberekre. Azonban ha alaposan felkészülünk a hideg időszakra és a magával hozott betegségekre, akkor igenis nagy esélyünk van arra, hogy elkerüljenek bennünket az őszi betegségek és a kellemetlen tünetek.

A stresszes állapot kedvez a kórokozók elterjedésének, hiszen a magas kortizolszint, stresszhormonszint alacsonyabb immunválaszt eredményez. Éppen ezért nagyon lényeges, hogyan reagálunk a stresszhelyzetekre és miként dolgozunk fel egy-egy feszültebb helyzetet. Sok minden enyhítheti a stresszt, például a meditáció, a jóga, az olvasás, a főzés, a takarítás. Mindenkinek ki kell tapasztalni, hogy nála mi válik be.

A rendszeres testmozgás szintén elősegíti, hogy elkerüljük az őszi náthát vagy influenzát. A mozgás serkenti a nyirokkeringést, több oxigén juttat a szervezetbe és ez távol tarthatja a kórokozókat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A gyógynövények is segíthetnek az influenza elleni védekezésben. Vannak olyan antimikrobiális gyógynövények, amelyek segíthetnek megküzdeni a baktériumokkal és a vírusokkal. Ilyen például a fokhagyma, a gyömbér vagy a petrezselyem. Nagyon hasznos lehet az immunszabályozó shiitake gomba is.

Az egészségéges táplálkozás sok-sok friss gyümölccsel és zöldséggel szintén javasolt ebben az időszakban, hiszek ezek ásványi anyagokkal, vitaminokkal töltik fel a szervezetet, így a kórokozóknak esélyük sem lesz a támadásra.

A bíbor kasvirág tele van antioxidánsokkal. A megelőzésben nem biztos, hogy nagy szerepe van, viszont ha a meghűlés első két napján fogyasztjuk, sokkal gyorsabb lesz a betegség lefolyása és a tünetek sem lesznek olyan kellemetlenek.

Az Andographis paniculata nevű gyógynövény is nagyon sokat segíthet, hiszen immunstimuláló gyógynövényként tartják számon. Csökkenti az akut megfázás és az influenza tüneteit, illetve láz és torokfájás esetén is sokat segíthet.

A bélrendszer és az immunrendszer között tagadhatatlan kapcsolat van. A rendszeres probiotikumfogyasztás jót tesz a bélflóránknak és ezzel együtt az immunrendszerünknek is.

A fekete bodza antivirális hatással rendelkezik és egy erős antioxidáns. Nagyon hasznos, mivel csökkenti az influenza tüneteit.

A C-vitamin egy klasszikus immunerősítő, amely eredményesen harcol a különféle fertőzésekkel szemben.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.