fbpx

Pajzsmirigy-túlműködésre vízi peszérce

Vízi peszérce (Lycopus europaeus) fogazott levelei, kicsi virágai.

A vízi peszérce (Lycopus europaeus) nem csupán Európában, hanem Afrikában és Ázsiában is honos növény. A gyógynövény az ajakosok családjába tartozik, évelő, körülbelül egy méter magasra nő meg és júliustól szeptemberig virágzik. Mivel a vízi peszérce nagyon kedveli a vizet, ezért legfőképpen lápos, mocsaras területeken bukkanhatunk rá. A növény a dombvidéket és a hegyvidéket is egyaránt kedveli, de természetesen vízközelben érzi magát a legjobban, ezért megtalálhatjuk mocsarakban és nádasokban is, de bozótosokban és árkokban is találkozhatunk vele. Első ránézésre kicsit hasonlít a csalánra, ugyanis levelei nagyok és fűrészesek. A virág pártája kicsi, mindössze 5 milliméteres, a virágszirmok alsó harmada pedig pirosan pettyezett.

A vízi peszérce akár 120 centiméteresre is megnőhet. A levelek világoszöld vagy sötétzöld színűek, tojásdad alakúak, akár nyolc cetiméter szélesek és négy-öt centiméter hosszúak is lehetnek. A levelek rövid nyéllel rendelkeznek, erősen fogazottak, az alsó levelei inkább szárnyasan osztottak. A növénynek két porzólevele van, amelyeken szabadok, azaz kiállnak a pártából, míg a négy sziromlevele összenőtt. A vízi peszérce virágait nem méhek, hanem legyek porozzák be. Termése négy darab makkból áll, amelyek terjesztésében maga a víz és a vízi madarak vesznek aktívan részt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A növényt még ma is használják a természetes orvoslásban, ugyanis olyan hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkentik az enyhe fokú pajzsmirigy-túlműködést. Azoknak a hölgyeknek is enyhülést hozhat, akik a menstruáció előtti tünetektől szenvednek, ugyanis ez a gyógynövény megváltoztatja a hormonszintet, így csökkentve a kellemetlen szimptómákat.

A népi gyógyászat szerint ez a gyógynövény hatékonyan képes a lázat is csillapítani.

A növény rendkívül gazdag a következő hatóanyagokban: flavonoidok, csersavszármazékok, fluor és mangán.

A hozzáértők szerint ez a gyógynövény orvosolni tudja a pajzsmirigyproblémákat, illetve a betegség egyes tüneteit is csökkenti. Például enyhíti az erős és szapora szívdobogást, a nyugtalanságot és a fokozott izzadást. A gyógynövény a menstruációs problémákon is segíthet. Terhesség alatt, pajzsmirigy-megnagyobbodás és pajzsmirigy-alulműködés esetén kerülendő a használata.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük