fbpx

Rontás ellen: erdei szélfű

Erdei szélfű (Mercurialis perennis) virágzása.

A középkorban az erdei szélfű fogyasztását javasolták azoknak az asszonyoknak, akik csak és kizárólag fiúutódot kívántak a világra hozni. De nemcsak ebben az esetben használták ezt a gyógynövényt az emberek, hanem akkor is, ha rontástól tartottak, mert ezt a növényt maguknál hordva úgy gondolták, hogy védelmet élvezhetnek bármiféle rontással szemben.

A növénynek vastag szára van, amely nem ágazik el. A levelei nagyok, tojás alakúak, a végükön hegyesek. A felső levelek hónaljában nyílnak a porzós fürtvirágzatai. Az évelő növény elérheti a harminc centiméteres magasságot, és csupán két hónapig, áprilisban és májusban virágzik.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kutyatejfélék családjába tartozó növény Ázsiában és Európában is honos. Legfőképpen a bükkösöket és a sziklás erdőket kedveli. Az erdei szélfű tudományos neve Mercurialis perennis. Merkúr istenről kapta ez a növény nevét, aki a leírások alapján úgy gondolta, hogy ez a növény gyógyító erővel bír. Igaz, hogy régebben használták az erdei szélfüvet reumás panaszok csökkentésére és menstruációs gondok enyhítésére, de ma már úgy vélik, hogy ez a gyógynövény mérgező, így nem ajánlják a használatát.

Az eredi szélfű mellett az egynyári szélfű (Mercurialis annua) is ismeretes, amit sokan csak szélfűnek ismernek. Ez a növény a kutyatejfélék családjába tartozik. Ezt az egynyári, kopasz növényt megtalálhatjuk kertekben, erdőkben, és parlagokon. Szára akár a harminc centiméteres magasságot is elérheti. A növénynek elágazó virágzata van. Levelei átellenesen állnak és tojásdad formát öltenek. A virágok nagyon aprók, csomókban állnak és érdekes, mert zöld színűek.

Az egynyári szélfű sokféle hatóanyagot tartalmaz. A növényben megtalálható a szaponin, a keserűanyag, a glikozidát, az illóolaj, a metilamin, a trimetilamin, de kolinszerű anyagok is vannak benne. Ezt a növényt sem javasolják a hozzáértő szakemberek emberi használatra, viszont az állatgyógyászat már régebb óta alkalmazza hashajtásra, illetve a növény vizelethajtó hatással is rendelkezik. A növénynek a föld feletti részeit gyűjtik, de csak és kizárólag virágzáskor.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük