Sárgaviola (Erysium cheiri) közelről fotózva.

A sárgaviola (Erysium cheiri) a Földközi-tenger partvidékén vadon él, hazánkban ma és régebben is kerti dísznövényként ültetik. Már az ókorban is előszeretettel használták ezt a szépséges virágot kertdíszítésre, de gyógynövényként is felhasználták. Főként a nők számára volt nagyon hasznos, mivel méhgyulladás esetén alkalmazták. Ezt a gyógynövényként is funkcionáló dísznövényt gyakran ültették kolostorok kertjeibe, de parasztházak udvarát is gyakran ültették be ezzel a növénnyel.

A sárgaviola szirmai elérhetik az öt centiméteres szélességet és napsárgán virítanak virágzás idején, vagyis áprilistól egészen szeptemberig. A szórt állású levelei keskenyek és szőrökkel borítottak. A sárgaviola nemcsak szép, hanem illatos is, ezért a középkorban előszeretettel ültették kolostorok kertjébe és várkertekbe.

A népi gyógyászat szerint a gyógynövény virágai kiválóan tisztítják a vért, de hashajtóként is kiválóan beválnak. Máj- és epebetegségeket is orvosoltak a segítségével, de azoknak a nőknek és asszonyoknak is hasznára vált, akiknek gondjuk akadt a menstruációjukkal, vagyis rendszertelen volt a ciklusuk.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A sárgaviola kertünk mutatós dísze is lehet. Ez a virág nemcsak nagyon szépséges, de illata is nagyon bódító és kellemes.

A virágot télen óvnunk kell a hidegtől, így érdemes azt fenyőággal vagy valamilyen más növénnyel betakargatni. Amennyiben átvészeli a telet, úgy több hónapig megörvendeztet bennünket gyönyörűséges virágaival, hiszen áprilistól egészen szeptemberig hozza csodaszép virágait. A növény kedveli a tápanyagban gazdag talajt és a napfényt, ezért is viseli meg annyira a téli időjárás. Ha teheti, télire ültesse a sárgaviolát cserépbe és teleltesse azt sötét és hűvös helyen.

A növénynek különösebb kártevői nincsenek, habár néha a meztelen csigák előszeretettel rágcsálják. A növényt magvetéssel lehetséges szaporítani. A magokat érdemes május vagy június hónapban elvetni, a palántákat pedig elsősorban nyár végén vagy ősz elején ültessük a végleges helyükre. Tél végén, illetve márciusban beltéren is nevelhetünk palántákat, amelyek kellő gondoskodás mellett széppé és egészségessé nevelkednek. A palántákat akkor érdemes kiskertünkbe kiültetni, amikor a fagyveszély már elmúlt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*