fbpx

Savas reflux esetén kerüljük a dohányzást és az alkoholfogyasztást

Férfi fogja a hasát, ahol a gyomor és belek illusztrációját látjuk.

A savas refluxot nevezik még gyomorégéses betegségnek is. Ez az az állapot, amikor az étel a gyomorból a nyelőcsőbe kerül. A nyelőcső és a gyomor találkozásánál van egy záróizom, amely lehetővé teszi, hogy az étel a gyomorba kerüljön. Ilyenkor ez a záróizom bezáródik, azaz az étel a gyomorban marad. A gyomorba kerülő étel aztán a gyomorsav nedveivel keveredve elkezd megemésztődni.

Azonban nem minden embernél zár ilyen tökéletesen jól a záróizom, és ilyenkor ez a savval elvegyülő táplálékmaradvány a nyelőcsőbe kerül. Ez pedig gyomorégést okoz, ami voltaképpen a savas reflux egyik jellemző és vezető tünete.

A savas reflux kialakulásában sok minden szerepet játszik. A vezető ok szinte minden esetben az egészségtelen táplálkozás és a nem megfelelő étkezési szokások. Egyes táplálékok is okozhatnak savas refluxot, mint például a csokoládé, a fűszeres és csípős ételek. Ebbe a csoportba tartoznak a cukros és savas italok, illetve a kávé és az alkohol. A dohányzás is oka lehet a záróizomzat gyengeségének és a savas reflux kialakulásának.

Vannak olyan életmódbeli tényezők, amelyek segíthetnek a savas reflux megszüntetésében vagy a tünetek csökkentésében. Az egyik ilyen a rendszeres rágózás, ugyanis rágózáskor nyál képződik, amely semlegesíteni tudja a gyomorsavat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Egyes gyógynövények és a belőlük készült teák is nagyon hatásosak lehetnek a gyomorsav csökkentésében. Ilyen például a kamilla, a gyömbér, a görögszéna és a menta.

A plusz kilók nyomást gyakorolnak a hasra és a gyomorra, valamint a gyomortartalmat visszaszorítják a nyelőcsőbe. Ezért is fontos, hogy megőrizzük az ideális testsúlyunkat, amit elsősorban az egészséges étkezéssel érhetünk el.

Este étkezést követően legalább két óráig ne feküdjünk le aludni, mert az elfogyasztott étel általában ennyi ideig marad a gyomorban.
Mindenképpen felemelt fejjel aludjunk, mert így elkerülhetjük, hogy a gyomorból visszafolyjon az étel.

Nagyon lényeges, hogy próbáljuk csökkenteni az életünkben kialakult stresszt, mivel a stressz is növeli a gyomorsavat és emésztési panaszokat is okozhat.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük