fbpx

Steviával a Lyme-kór ellen?

Stevialevelek, mellette por alakban ugyanez az édesítőszer.

Egy tanulmány arról számol be, hogy a stevia hatásos lehet a Lyme-kórt okozó kórokozó, a Borrelia burgdorferi ellen. A Lyme-kór nemcsak kellemetlen, de nagyon félrevezető betegség is, hiszen sok esetben más betegségeket, például pajzsmirigybetegségeket, lupuszt, generalizált szorongásos rendellenességet, pánikbetegséget, depressziót, krónikus fáradtság szindrómát, reumatoid arthritist és fibromyalgiát imitálhat.

A Lyme-kór okozhat lázat, fejfájást, bőrkiütést és fáradtságot. Hatással van az agyra, az idegrendszerre, a szívre és az ízületekre.

A stevia egy természetes édesítőszer, amely legalább kétszázszor édesebb, mint a cukor. A New Haven-i Egyetem kutatói azt találták, hogy a stevia levélkivonata képes elpusztítani a Lyme-kór kialakulásáért felelős kórokozót.

A kutatók a vizsgálat során többféle steviát használtak. Használták folyékony formában, alkoholos kivonat formájában és por alakban. Leghatékonyabb az alkoholos kivonat volt, legalábbis a Lyme-kórt okozó kórokozó elpusztításában. A stevia levelének kivonata felülmúlta a Lyme-kór kezelésére használt egyes gyógyszereket is. Érdekes, hogy az életképes kórokozó az antibiotikummal kezelt csoportban egy hét után ismét megjelent. Ez a steviás csoportban nem történt meg, hanem egy hét alatt teljesen elpusztult. És a sok esetben toxikus antibiotikumokkal szemben a stevia még káros mellékhatásokat sem okozott.

Ahhoz még további vizsgálatokra is szükség van, hogy ezt a gyógynövényt be lehessen vonni a Lyme-kór elleni harcba. Azt azonban érdemes tudni erről a gyógynövényről, hogy csökkenti a testsúlyt, a vércukorszintet és még rákellenes, illetve antimikrobiális hatásokkal is rendelkezik.

Más tanulmányokban a stevialevél kivonata hatásosnak bizonyult a kolerát és a hasmenést okozó kórokozók ellen. A stevialevél antioxidáns flavonoidokat tartalmaz – mint például kvercetint – és van benne növényi pigment, azaz béta-karotin is.

Habár a steviaára vonatkozó vizsgálatok nagyon bíztatóak, a porított stevia mint természetes édesítőszer nem biztosít ugyanolyan kórokozógátló hatásokat, mint a stevia alkoholos kivonata. Mivel a steviával kapcsolatban még mindig folynak a kutatások, így Lyme-kór esetén az orvosok még most is kombinált terápiát alkalmaznak, amelybe beletartozik az immunrendszer támogatása, a hormonterápiák, az antibiotikumok és egyéb kezelési módok.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük