fbpx

Stresszűző, nyugtató gyógynövények

Rózsaszínű asztalon kis tálban levendulasó, mellette levendula, levendulás szappanok, levendula-illóolajok üvegcsékben.

Sok ember kezdi ismét felfedezni a gyógynövények erejét. A gyógynövények egészségre gyakorolt pozitív hatásait már az ókori Egyiptomban is maximálisan kihasználták. Nagyon sok alkalmas közülük a stressz csökkentésére és a szorongás oldására, cikkünkben most ilyen gyógynövények kerülnek terítékre. Ezek már ősidők óta bizonyítanak, miért ne használnánk ki mi is áldásos hatásaikat?

Az ázsiai ginszenget évszázadok óta használják a hagyományos kínai orvoslásban. Ez a gyógynövény adaptogén hatásokkal rendelkezik, támogatja a kognitív funkciókat és csökkenti a mentális fáradtságot stressz esetén. Emellett fokozza az éberséget, növeli az energiaszintet, enyhíti a szorongást és a depressziót, valamint csökkenti a stressz okozta gyulladásos betegségeket.

A kamillát már az ókori Egyiptomban, Görögországban és Rómában is ismerték és nagyon kedvelték. Kivonatként és teaként is fogyaszthatjuk, hogy javítsa az alvás minőségét. A gyógynövény csökkenti az éjszaki felébredések számát, illetve javítani tudja a nappali munkateljesítményt is. Ezen kívül a szorongás csökkentésében is kiemelkedő a szerepe.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szent bazsalikomnak fontos szerepe van az ájurvédában, amely adaptogén gyógynövénynek minősül. Csökkenti a stressz tüneteit, például a feledékenységet, a kimerültséget és az alvási problémákat. Mindemellett enyhíti a szorongás, a stressz és a depresszió kellemetlen tüneteit és nagyon hatásos a stressz okozta károkkal szemben is.

A levendula is segíthet csökkenteni a depresszió, a szorongást és a krónikus fáradtságban szenvedő betegek tüneteit, de az álmatlanság kezelésében is hasznunkra válhat.

A citromfű javítja a hangulatot és a kognitív teljesítményt, mérsékli a szorongás tüneteit – például a hangulatingadozást vagy az ingerlékenységet -, miközben növeli a nyugalmat és fokozza az éberséget. A szorongás enyhítésével javítja az alvást és ritkítja az alvászavarokat.

Az aranygyökér is csökkenti a stresszel összefüggő fáradtságot, növeli a koncentrációt és javítja a hangulatot a depresszióban szenvedő emberek esetében, de pozitív hatással van a memóriára és a koncentrációs képességre is.

Az orbáncfű befolyásolja az agy szerotonin felvételét, segít visszafordítani a szorongást és a depressziót, illetve javítja a stresszre adott választ.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük