fbpx

Szárazszem-szindróma. Hogyan kezeljük?

Egy fiatal férfi az irodában az asztalánál dolgozik, kezével a fejét fogja, fáradt, kiszáradt szemét pihenteti.

Az úgynevezett szárazszem-szindróma nagyon sok embert érint. Ez a betegség akkor alakul ki, ha a szem nem termel elegendő könnyet. Ez szúró, fájó érzést okoz a szemben és az irritáció is folyamatosan jelen van. Nagyon sokféle mód van arra, hogy csökkentsük a szárazszem-szindróma tüneteit, számos táplálék-kiegészítő és vitamin áll ugyanis a rendelkezésünkre, hogy csökkentsük a kellemetlen tüneteket.

Az egyik az A-vitamin, amely egy zsírban oldódó vitamin. Elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához, hiánya szemproblémákat, többek között szemszárazságot is okozhat.

A D-vitamin is egy zsírban oldódó vitamin, amelynek hiánya szintén okozója lehet a száraz szem tüneteinek. Ha elegendő D-vitamint fogyasztunk, csökkenhet a szem felszínén kialakult gyulladást. Egy tanulmányban azt írták le, hogy az orálisan szedett D-vitamin-kiegészítők eredményesen csökkentették a száraz szem tüneteit.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A B12-vitamin egy vízben oldódó vitamin. Ennek a tápanyagnak a hiánya súlyos szemszárazságot és szemfájdalmat okozhat. Egy tanulmány szerint, a B12-vitamint tartalmazó kiegészítők és a mesterséges könnyek kombinációja javította a szárazszem-szindróma kellemetlen tüneteit. Ez a vitamin a szaruhártya egészségére is pozitívan hat, éppen ezért csökkenti a szárazszem-betegséggel együtt járó irritációt és égő érzést.

Az omega-3 zsírsav is nagyon hasznos lehet. Ez egy többszörösen telítetlen zsírsav, amely csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladást, de nemcsak a száraz szem, hanem a rosacea tüneteit is eredményesen orvosolja. Az omega-3 zsírsav azon kívül, hogy a gyulladás minimalizálásában jeleskedhet, a szemet érő irritációk és fájdalom csökkentésében is hasznos lehet.

Mit tehetünk még annak érdekében, hogy elkerüljük a szárazszem-szindrómát? Használjunk párásítót, mert ez növeli a nedvességet a szobában. Ha szeles az idő, viseljünk védőszemüveget. Kerüljük a légkondicionált és a cigarettafüstös helyiségeket. Maradjunk hidratáltak, és ha már kialakult a betegség, a meleg borogatás is a segítségünkre lehet.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük