fbpx

Szenegagyökér, a légúti megbetegedések gyógyítója

Patak partján található kígyógyökér (Polygala senega).

A szenega (Polygala senega) kígyógyökeret jelent, Észak-Amerika mérsékelt vidékein honos növény. Az Észak-Amerikában élő irokéz indiánok előszeretettel alkalmazták kígyómarásra, pontosabban a kígyómarás ellenszerként használták. A szenegafű a pacsirtafűfélék családjába tartozik. A lágyszárú növény körülbelül harminc centiméterre nő meg. Lándzsás levelei és szemet gyönyörködtető, lila virágai vannak. A hártyás toktermésében apró magvak találhatók. A szenega ma már megtalálható Európában, így hazánkban is. A gyógynövény előfordulási helyei: kaszálók, láprétek, mocsárrétek, dombvidékek és hegyvidékek. Népies elnevezései: csörgőkígyógyökér és szenegagyökér.

Persze Európában nem kígyómarásra alkalmazzák ezt a kiváló gyógynövényt, hanem elsősorban hörghurut, asztma és szamárköhögés ellen vetik be. Vizsgálatot a gyógynövénnyel kapcsolatban a 18. században egy skót orvos végzett. A megfigyelései és a kutatásai arra engedtek következtetni, hogy a szenega nevű gyógynövény kiválóan képes orvosolni a különféle légúti megbetegedéseket.

A gyógynövény legfőbb hatóanyagai a triterpén-szaponinok, de tartalmaz még szalicilsavat, glükózt, szacharózt, nyálkát és pektint. Ezek a hatóanyagok legfőképpen a gyökértörzsben találhatók, így gyógyászati célokra a növénynek ez a része használható fel. A gyökérfej szürkésbarnás színű és sokkal szélesebb, mint maga a gyökér. A gyökértest színe sárga vagy barna és orsó alakot ölt, amelyből oldalgyökerek ágaznak ki. A gyökér édeskés ízvilággal rendelkezik, íze azonban meglehetősen kellemetlen.

A szenega köptető tulajdonsággal bír, így bátran lehet alkalmazni légúti hurutos megbetegedésekre. Betegség esetén az izzadást és a nyálelválasztást is elősegíti. A gyógynövénynek hashajtó és gyulladásgátló tulajdonsága is van. Egyes kutatások szerint csökkenteni képes a vér koleszterinszintjét is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Lehet alkalmazni hurutos megbetegedésekre, köhögésre és a hörgők gyulladásos megbetegedésére. Főzet és tinktúra formájában is alkalmazható légúti hurutos megbetegedéseknél, mivel csökkenti a köpet viszkozitását.

A gyógynövényt nem lehet hosszabb ideig alkalmazni, mivel gyomorirritációt, hányást és hányingert okozhat, sőt nagyobb adagban és hosszabb ideig fogyasztva émelygést, emésztési panaszokat és komolyabb gyomorbántalmakat is előidézhet. Várandós nőknek és cukorbetegeknek is óvakodniuk kell a szenega bármilyen formában történő alkalmazásától.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.