fbpx

Szervezetünk „éhezik” a D-vitaminra

Egy asztalon D-vitamint tartalmazó élelmiszerek, lazac, tojások, sajt, borsó, rák, hal, spenót, tej pohárban, gomba, D-vitamin kapszulák.

Milyen jó érzés, amikor kisüt a nap és mi egy-egy rövid időt kint töltünk a napsütésben. A testünk szinte éhezik a D-vitaminra, amely a napfény hatására is termelődik a szervezetünkben. Számos testi funkcióban kiemelt szerepet tölt be, többek között elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, illetve a csontok egészségét is támogatja. A D-vitamin drasztikus hiánya oka lehet a csontritkulás kialakulásának.

A D-vitamin-hiánynak nagyon sok tünete lehet. Az egyik legjellemzőbb, ha a csontjaink ok nélkül eltörnek. Nemcsak az elesés miatt alakulhat ki csonttörés azoknál, akik csontritkulásban szenvednek, hanem már egy rossz mozdulat is előidézheti, akár a csípőben, akár a csuklón vagy más testrészen. A D-vitamin-hiány jelei lehetnek a csont- és az izomfájdalom is, de az állandó fáradtság is jelezheti, hogy csak kevés van ebből a vitaminból a szervezetünkben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A D-vitaminnak számtalan előnye létezik. Ez a létfontosságú vitamin segít a hangulat szabályozásában és a depresszió megelőzésében is kiemelkedő a szerepe. Azoknál az embereknél, akik depressziósak vagy szorongástól szenvednek, szinte minden esetben megállapítják a D-vitamin hiányát.

A fogyásban is segítségünkre lehet ez a vitamin, mivel bebizonyosodott, hogy étvágycsökkentő hatása van. A D-vitamin-hiány is oka lehet a szívproblémák kialakulásának. Ennek elkerülése érdekében érdemes D-vitaminban gazdag táplálékokat is fogyasztani.

Sok kutatást végeztek ezzel a vitaminnal kapcsolatban. Megállapításra került, hogy segíthet az autoimmun betegségek megelőzésében és az autizmus tüneteinek csökkentésében.

Az erős és egészséges fogak megőrzéséhez is szükségünk van D-vitaminra. A kutatások során bebizonyosodott, hogy hiánya oka lehet a fogágybetegségek kialakulásának, hiszen a csontritkulás nemcsak a láb és a kar csontjaiban lehet jelen, hanem a fogágyban is.

A mentális hatásai is kiemelkedőek ennek a vitaminnak, hiszen a kutatások azt sugallják, hogy a D-vitamin rendszeres fogyasztása még a memóriára is pozitívan hat.

Ez a vitamin javítja az általános egészségi állapotot. Amennyiben rendszeresen fogyasztjuk, az immunrendszerünket is támogatjuk, amely hatékonyabban tud megküzdeni a különféle kórokozókkal szemben.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    A napfény ultraibolya összetevőjéből tud szervezetünkben termelődni a D vitamin. Üveg mögött ezért nem! Sportos öreg barátomra emlékszem, hogy egy téli túrán pár percre derékig levetkőzött, talán érezte, hogy kell a napfény…

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük