Calotropis procera, azaz szodomai alma.

A szodomai almát már a Bibliában is megemlítik mint a bűn egyik szimbólumát. Aki ismeri Szodoma és Gomora történetét, az nagyon jól tudja, hogy Isten pusztítást mért az itt élő lakosokra az erkölcstelen életvitelük miatt. Nos, a szodomai almát is szinte bűn kézbe venni, hiszen a csábító külső mögött nem lédús és zamatos gyümölcs vár ránk, hanem szerteszéjjel repülő magok, amelyek mérgező hatással rendelkeznek. A szétnyíló almából csak némi gyümölcsfoszlány marad a kezünkben.

A legenda szerint a gyümölcsök Szodoma sorsára emlékeztetnek és a bűn okozta következményekre hívják fel minden hívő ember figyelmét, vagyis hogy nem minden a szép külső, hiszen ez gyakran sok alattomos dolgot rejthet magában. Érett állapotában a szépséges gyümölcs is hamar széjjelpukkan a kezünkben és felfedi valóját, vagyis a mérgekkel teli, apró magvakat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szodomai alma legfőképpen Ázsiában és Afrikában őshonos. Ezeken a területeken termesztik is, mivel a magján kívül maga a gyümölcs és az akár két méteres magasra is megnövő cserjének a tejnedve és a kérge felhasználható. A tejnedv legfőbb hatóanyagai a szteroidok és szteroid-glikozidok. A kéreg pedig kaucsukot, triterpén amyrinokat, taraxacaszterolokat és gyantát tartalmaz. Az alma a meténgfélék családjába tartozik. Ázsián és Afrikán kívül más területeken – Ausztrália, Mexikó, Kalifornia, Hawaii, Dél-Amerika – is megtalálható a szodomai alma, de ide már betelepítették a cserjét.

A cserje levelei akár a harminc centiméteres nagyságot is elérhetik, gyönyörűséges virágai is meglehetősen nagyok, akár 2-3 centiméteresek is lehetnek. A levelek lekerekített csúccsal rendelkeznek, a levél szélei pedig hullámosak. A növény virágai fehér színűek, de a szirmok csúcsai bordó vagy lila színekben pompáznak. Az álságos narancssárga színű és sima bőrű tüszőgyümölcs fürtökben lóg a kistermetű cserje ágairól.

A kéregből készült főzet hashajtó hatással bír. A növény többi részének hánytató, köptető és izzasztó hatása van, éppen ezért ezeket lehet használni asztma, nátha, emésztési zavarok esetén, de egyes bőrbetegségek orvoslására is kiválóak.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*