fbpx

Szőrös, de finom – kivi

Egy asztalon üveg poharakban kivilé, mellette egész kivi és félbe vágott kivi.

A kivi egy nagyon megosztó gyümölcs, hiszen valaki vagy szereti vagy már az illatától is rosszul van. Pedig akár szupergyümölcsnek is nevezhetjük, annyira jót tesz a szervezetünknek, annyira egészséges, köszönhetően a benne található sok tápanyagnak.

A kivi nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, amely segít az immunrendszer fellendítésében, hogy az hatékonyabban tudjon megküzdeni a kórokozók okozta fertőzésekkel. A gyümölcs a K-vitaminnak is gazdag forrása, amelynek legismertebb szerepe a csontok egészségének, illetve a szív és érrendszer funkcióinak támogatása.

Ez a szőrős gyümölcs sok A-vitamint is tartalmaz, amely jót tesz a bőrnek, a látásnak, illetve a légzőszerv működésének. De a kivi E-vitaminban is bővelkedik, illetve káliumban, amely a szervezetben az elektrolitok egyensúlyát tartja fenn, illetve kiemelkedő a szerepe a vérnyomás szabályozásban is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A kivinek nemcsak a C-vitamin-, hanem a B6-vitamin-tartalma is támogatja az immunrendszert. Élelmi rostokat is bőven tartalmaz, amely az emésztőrendszer egészséges működését biztosítja, mindemellett csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a cukorbetegség, a stroke vagy a magas vérnyomás. De antioxidánsokban is bővelkedik, amelyek semlegesítik a sejtkárosító szabad gyököket.

A kivivel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy védő hatású lehet olyan légzőszervi betegségekkel szemben, mint például az asztma. Már heti 1-2 alkalommal elfogyasztott kivi is segíthet megelőzni a légzőszervi betegségeket, illetve jelentősen csökkenhetnek a tipikus kellemetlen tünetek.

Ez a gyümölcs meglehetősen gazdag polifenolokban, amelyekről köztudott, hogy nagyon erős antioxidánsok. Kutatások igazolják, hogy ezek sokkal erőteljesebb hatást fejtenek ki, mint például a citrusfélékben megtalálható antioxidánsok. Kutatások arra mutatnak rá, hogy az antioxidánsok hasznosak lehetnek az oxidatív stressz okozta betegségek megelőzésében.

Az irritábilisbél-szindróma egy nagyon kellemetlen betegség. A kutatók felfedezték, hogy a kivinek még erre a betegségre is lehet pozitív hatása. Egy kutatás során arra a megállapításra jutottak a tudósok, hogy a kivi rendszeres fogyasztása jobb bélműködést eredményez azoknál a betegeknél, akik ebben a betegségben szenvednek.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük