Tavaszi hérics sárg virága.

A tavaszi héricset (Adonis vernalis) a népgyógyászat szerint használták lázcsillapításra, menstruációs panaszok enyhítésére és vízkór ellen, de mivel a kutatások bebizonyították, hogy sok mérgező vegyületet tartalmaz, így nem ajánlatos ennek a gyógynövénynek semminemű használata és fogyasztása.

Hol találkozhatunk ezzel a növénnyel? Az Északi-középhegységben és a Dunántúlon meglehetősen gyakori, az Alföldön csak helyenként fordul elő, megtalálható a Kisalföldön, a Dunavölgyben, Hevesen, Békés-megyében vagy éppen a Nyírségben. Néhol nagy tömegekben is igen elterjedt. Nemcsak az emberekre veszélyes, hanem az állatokra is. A legelésző jószágok azonban még a széna közül is kiválogatják, otthagyják, nem nyúlnak hozzá.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A tavaszi hérics Európában és Ázsiában elterjedt növény. Legfőképpen a száraz, meleg területeken találkozhatunk vele. A növény áprilisban és májusban virágzik, de csak akkor, ha ezekben a hónapokban hosszabb időre kisüt a nap. A tavaszi hérics virágai magányosan nyílnak, egy-egy virág 10-12 sziromlevélből áll. Maga a virág meglehetősen nagy, akár a hat és nyolc centimétert is elérheti. A szirmok kezdetben napsárgán virítanak, majd a virágzás előrehaladtával megfakulnak és elveszítik szép, sárgás fényüket. Azonban, ahol nagyobb tömegben nyílnak, nagyon szép látványt nyújtanak.

A növény termése aszmagcsokor, amely elsősorban az eperfa termésére hasonlít. Hazánkban egyre kevesebb van ebből a növényből. Ennek oka lehet, hogy egyre nagyobb területeken folyik mezőgazdasági termelés. Mivel mérgező növényről van szó, így az emberek nem is nagyon keresik, viszont védett növényről van szó, eszmei értéke kétezer forint.

A virág annak ellenére, hogy veszélyes, valóban nagyon látványos és szépséges. A növény latin neve Adonis vernalis. Nem véletlen, hiszen nevét a görög mitológiai alakról, Adoniszról, a férfiszépség istenéről (Adonis) kapta. Azonban Adonis, az ősszel meghaló és a tavasszal újjászülető természetet is megtestesíti.

Milyen hatóanyagokat tartalmaz? Legfőképpen szívglikozidokat és flavonoidokat. Mivel nagyon erős hatást fejt ki a szívre, ezért erősebb főzete akár szívmegálláshoz is vezethet. A gyógynövény a mérgező növények táborát gazdagítja, ezért semminemű fogyasztása nem javasolt.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*