Sajgó derekát fájlalja egy 50-es férfi, mellette fizikoterápiás eszközök.

Tévedés azt hinnünk, hogy a derékfájás csak az idősebb korosztályt érinti. Ma már a fiatalok, sőt a gyermekek is hasonló panaszoktól szenvednek, és ennek számtalan oka lehet. A magyar lakosság körében ennek a problémának a hátterében elsősorban a helytelen testtartás áll. A rossz, görnyedt tartás hosszú távon erős fájdalmak okozója lehet a derékban. A másik ok főként azokat a személyeket érinti, akik naponta órákat görnyednek a számítógép előtt a munkájuk miatt. A fiatalokat, gyerekeket is azért óvják szakemberek attól, hogy sok időt töltsenek egyhuzamban a számítógépük előtt, mert ez a tevékenység nem csupán a látást rontja, de a deréknak és a vállaknak sem tesz jót. Sőt, a számítógép előtti görnyedés a gyermekek rossz testtartásáért is vádolható.

Derékpanaszokat egy rossz mozdulat is kiválthat, de még az állandó idegeskedés és a stressz is hibáztatható a hasogató, nyilalló derék miatt. A szorongó, stresszes ember ugyanis állandóan megfeszíti az izmait, ami fájdalom kialakulásához vezethet. Persze ezeken kívül más is állhat a háttérben, mint például gyulladás, az izomzat betegsége vagy akár idegrendszeri problémák. Mivel nagyon meg tudja keseríteni az ember életét, ezért a legjobb, ha szakorvossal kivizsgáltatjuk magunkat és minél hamarabb megkezdjük a terápiát.

Otthon is kipróbálhatunk néhány, az orvosunkkal egyeztetett módszert, ami beválhat, és ha magát a derékfájást nem is szünteti meg teljesen, de nagy mértékben enyhítheti azt. A jóga, a különböző nyújtógyakorlatok és a víz alatti torna is sokat segíthet a panaszok enyhítésében.

Aki nem szeret otthonról kimozdulni, vagy nincs ideje edzésre járni, az bátran kipróbálhatja a meditációt, melyet bárki könnyedén elsajátíthat. A stressz, a derékfájás és a meditáció szoros kölcsönhatásban állnak egymással. Ugyanis az állandó idegeskedés, szorongás miatt az izmok megfeszülnek, ami derékfájást eredményez. A meditáció során a test és a szellem nyugalmi állapotba kerül, az izmok ellazulnak, és ezzel a testi panaszok is megszűnnek, enyhülnek.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az akupunktúra is megfelelő alternatíva lehet a fájdalmak kezelésére. Kutatások során bebizonyították, hogy az akupunktúra pozitívan hat az agy működésére. Egy kísérletben akupunktúrát alkalmaztak betegeken, akik teljesen képesek voltak kikapcsolni, ellazulni, így derékpanaszaik is csökkentek.

Nagyszüleimtől hallottam egy népi gyógymódot, ami szintén orvosságként szolgálhat, ha valakit derékpanaszok kínoznak. Egy takarmányrépát ketté kell vágni, egyik felét kályhán meg kell melegíteni, majd alaposan be kell tekerni egy ruhába és rá kell helyezni a beteg derekára. Ezután több pléddel alaposan be kell takargatni a fájdalommal küzdő személyt, hogy a takarók melegen tartsák sajgó testrészét. Naponta kétszer szükséges megismételni ezt a procedúrát, és garantált lesz a gyógyulás.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*