fbpx

Természetes megoldások máriatövissel

Máriatövis virágai kis bambusztálban.

Ennek a gyógynövénynek a mediterrán térségekben van az őshazája. A máriatövis nagy múltra tekint vissza májvédő és regeneráló hatása miatt. A máriatövis úgy néz ki, mint egy közönséges gyomnövény, azonban tudni kell róla, hogy nagyon sok betegség gyógyítására és megelőzésére lehet felhasználni. Legfőképpen májbetegségek gyógyítására lehet alkalmazni. Ilyen például a zsírmáj, ami manapság szinte népbetegségnek számít.

A gyógynövény hatóanyaga az antioxidáns flavonoid, amelyet szilimarinként ismerünk. A szilimarin csökkenti a gyulladást és az oxidatív károkat. Mindkettő okozhat rákos megbetegedést, főleg akkor, ha hosszú időn keresztül vannak jelen az emberi szervezetben. A szilimarin ezenkívül segít megőrizni a glutationt, a szervezetet elsődleges gyulladásgátló antioxidánsát.

2007-ben a gyógynövénnyel kapcsolatos vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a szilimarin erős májvédő és rákellenes hatásokkal rendelkezik.

A szilibin, azaz a szilimarin egyik formája szintén megakadályozza a további malignitást, védelmet nyújtva a potenciálisan rákot okozó DNS-mutációk ellen és gátolja a tumor növekedését is.

Más kutatás során a tudósok úgy vélték, hogy a szilimarin segít megelőzni a kemoterápia okozta májkárosodást, miközben védelmet nyújt a bőr és a nyálkahártya számára a sugárterápia káros hatásaival szemben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Candida albicans gomba sok betegség és kellemetlen állapot előidézője lehet. Ilyen lehet a fáradtság, az agyi köd, az emésztési problémák vagy a bőrkiütések. A kutatók azt tapasztalták, hogy a szilimarin képes behatolni a candida mikroba sejtmembránjába, megakadályozva ezzel a kórokozók növekedését és elszaporodását.

A szilimarin a cukorbetegséggel szemben is eredményes veszi fel a harcot. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint a máriatövis, a csalán és a boswellia (tömjénfa) kombinációjának három hónapon keresztül történő fogyasztása mintegy 20 százalékkal képes csökkenteni a vércukorszintet, sőt még a trigliceridszintet is.

Ezen kívül egy sejtvizsgálat során az is bebizonyosodott, hogy a szilimarin a retina számára is védelmet nyújt a diabéteszes károsodással szemben, amely a cukorbetegség egyik gyakori következménye.

Ez a gyógynövény a test tisztítására és méregtelenítésére is alkalmas. Az, hogy Önnek milyen dózisra van szüksége és milyen időközönként szükséges alkalmazni a gyógynövényt, sok minden függvénye. Amennyiben gyógyszert szed, mindképpen konzultáljon kezelőorvosával, mielőtt a gyógynövényt elkezdené alkalmazni.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük