fbpx

Tippek az egészséges vastagbélhez

Egy tál különféle egészséges saláta.

A vastagbél az emésztőrendszer része, amelynek többnyire a fel nem szívódó anyagok, pontosabban ételek megemészthetetlen részeinek, feleslegessé vált emésztőnedveknek, elpusztult baktériumoknak, a bél nyálkahártyájáról ledörzsölt sejteknek, kis mennyiségben fehérjéknek és zsíroknak a besűrítése és a salakanyagoknak a kiürítése a feladata. A vastagbélnek igen gazdag a baktériumflórája, amely képes a K-vitamin előállítására, de le tudja bontani a cellulózt és a fehérjét is. Ehhez azonban lúgos környezetre van szüksége. A vastagbélben előforduló baktériumoknak fontos feladata továbbá, hogy egyes anyagokat tovább emésszen, amely során gáz képződik.

A vastagbél egészséges működését elsősorban az egészséges táplálkozás képes biztosítani. Milyen táplálékok szükségesek ahhoz, hogy a vastagbél sokáig egészséges maradjon? Elsősorban zöldségek, gyümölcsök, rostos táplálékok és teljes kiőrlésű gabonák.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A fizikai aktivás fontos része az egészséges emésztőrendszer fenntartásához. Ha az emésztőrendszer, a vastagbél nem működik megfelelően, akkor a szervezetben lévő méreganyagok a kelleténél tovább maradhatnak a vastagbélben, ami károsan hat az egészségre, és ekkor alakulhatnak ki a vastagbél egyéb megbetegedései.

A hidratáltság nemcsak a bőrünk, hanem az egész szerveztünk számára nagyon fontos. Naponta legalább 2-3 liter folyadék (víz) fogyasztása szükséges a vastagbél egészségének megőrzéséhez.

Sok embert megviseli, ha utaznia kell, ha stresszes életmódot folytat, és az alvás megváltozásai is okozhat problémákat. Ezek mind-mind kihatnak a vastagbél és az egész emésztőrendszer működésére. Nagyon lényeges, hogy évente legalább két alkalommal egy kis böjtöt tartsunk, ami nemcsak tehermentesíti ezt a szervünket, de el is lazítja azt.

Ha valakinek nem működik megfelelően a vastagbele, különféle tüneteket tapasztalthat. Ez lehet a székelési szokások megváltozása, például a hasmenés és a székrekedés váltakozása. Az is jelzi, hogy a vastagbéllel gond van, ha valaki véres székletet tapasztal, de a hasi fájdalom, a puffadás és a fokozott gázképződés jelentkezése is jelezheti, ha baj van ezzel a szervvel. Ilyenkor feltétlenül szükséges egy alaposan kivizsgálás, de nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni, sok esetben ugyanis csak valami banális probléma húzódik meg a tünetek mögött.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.