fbpx

Tiszta gondolkodás vitaminok segítségével

Lágyzselatin kapszula egy orvos egyik kezében, a másikban emberi agyra emlékeztető műanyag forma.

A táplálkozás során nem mindegy, hogy mit veszünk magunkhoz, hiszen az ételek és a kognitív funkciók szorosan összekapcsolódnak egymással. Ahhoz, hogy az agyunk optimálisan legyen képes működni, sokféle vitaminra, ásványi anyagra és egyéb tápanyagokra van szüksége. A helyes napi étrend kialakítása, illetve a táplálékkiegészítők helyes alkalmazása és fogyasztása lehetővé teszi, hogy az agyunk sokáig egészséges maradjon és világosan gondolkodjon.

A B-vitaminok nem csupán az egészségünket szolgálják, de a kognitív funkciókhoz is nagyon fontosak. Amennyiben B-vitamin-hiányban szenvedünk, úgy ennek az agy egészsége látja kárát. Ilyenek például az agyhullámok mérhető rendellenességei, koncentrálási nehézség, depresszió, szorongás, ingerlékenység és a memória zavarai. Mindemellett a B-vitamin hiánya a szellemi teljesítményt is gátolja és EEG-zavarokat is okozhat.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az agyi funkciók zavartalan működéséhez antioxidáns hatású vitaminokra is szükség van. Ilyen például a C- és az E-vitaminok. A szervezetünkben zajló oxidációs folyamatok plakk-képződéshez vezethetnek, amely nemcsak csökkentheti, hanem meg is akadályozhatja az agy megfelelő vérellátását. Azonban az úgynevezett antioxidáns vitaminok közvetve képesek megakadályozni az oxidáció előfordulását. Az antioxidánsok még akkor is hatásosnak bizonyulnak, ha az agyműködés károsodást szenvedett. Az antioxidánsok tehát nagyon fontos szerepet töltenek be az agy egészségének megőrzésében és a megfelelő kognitív funkciók kialakításában.

Számtalan tanulmány igazolja a D-vitamin és az agyműködés közötti szoros kapcsolatot. Amennyiben nincs elegendő D-vitamin a szervezetünkben, úgy az agyi kognitív funkciók jelentős mértékben lecsökkenhetnek. Ilyen lelassult működés lehet például a lassabb információfeldolgozási sebesség is. A D-vitamin nemcsak emiatt fontos minden ember számára. Ez a vitamin nagyon fontos szerepet tölt be az agy fejlődésében és működésében. D-vitaminra van szükségünk ahhoz is, hogy világosan tudjunk gondolkodni, de az optimális agyműködéshez is szükségünk van erre a vitaminra. Érdemes rendszeresen megnézetni a D-vitamin-szintünket, ha ez nincs elegendő mennyiségben, a szervezetünkben, akkor pótolnunk kell valamilyen kiegészítő formájában. Aki csak keveset tartózkodik a napon vagy csontritkulásban szenved, mindenképpen gondoskodjon ennek a vitaminnak a mihamarabbi pótlásáról.

  1. Tóth Istvánné

    Én nagyon nagy barátja vagyok a vitaminoknak.Hiszem, ha rendesen felvannak töltve a vitaminraktárak, jóval kevesebb gyógyszerre lenne szüksége az embereknek.Sajnos akár kivel beszélek a vitaminokról, olyan nehezen akarnak tanácsot adni, mintha a “fiatalság titkát kellene elárulnia!”Itt vagyunk, mi 70 évesek.A páromnak neuropátiás diabétesze van, de senki nem mondaná, mennyi vitaminra lenne szüksége naponta.Érszűkülete és iszonyatos vádligörcse van.Volt aki azt mondta szedjen 8-10 ezer D vitamint.Ez szerintem nem egészen így lehet.Omega 3, d vitamin, C vitamin.Ezeket szedjük, de ki mondja meg miből mennyit és még mit mellé?Kérném, ha tudnak tanácsot adni, tegyék meg és én őszintén szeretettel megköszönném. Üdvözlettel Tóth Istvánné.

  2. SZATHMÁRI IBOLYA

    Szeretném kérdezni DIABÉTESZ ügyben:TÖLGYFA KÉREG,ésTÖLGYFA LEVÉL hol kapható,és hogyan használható? köszönöm a választ IBOLYA

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük