fbpx

Több okot is tudunk, hogy miért fogyasszon elegendő cinket

Üvegtálakban olajos magvak, diók, mandulák, tökmagok, fenyőmagok, goji magok, és mazsolák, datolyák.

A cinknek sok egészségügyi probléma megakadályozásában van kiemelkedő szerepe. Csökkenti a káros hatású szabad gyökök számát és javítja az immunrendszer működését, illetve rendszeres fogyasztásával megelőzhető a sejtek degenerációjának kialakulása. A cinknek nagyon fontos szerepe van az immunsejtek működésének fellendítésében, és aktiválja a T-limfocitákat is, így a védelmi rendszerünk eredményesebben tud megküzdeni a kórokozókkal, azaz a vírusokkal és a baktériumokkal szemben.

Ha meg vagyunk fázva vagy influenzásak vagyunk és cinket fogyasztunk, jelentősen lecsökkenhet a kialakult betegség időtartama, és a tünetek is sokkal enyhébbek lesznek. Egy kutatás eredménye azt mutatja, hogy megfázás és influenza esetén mintegy 48 órával, azaz két nappal is lecsökkenhet a betegség ideje.

A cink antioxidáns hatással is rendelkezik, azaz eredményesen küzd meg a káros hatású szabad gyökökkel szemben, így csökkentve a szervezetben az oxidatív stressz kialakulásának esélyét.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Sok kutatás született ezzel az ásványi anyaggal kapcsolatban. Az egyik tanulmányban azt írták le, hogy a cink hatására csökken a szervezetben az oxidatív stressz markereinek a száma. Azoknál a vizsgálati alanyoknál, akik cinket tartalmazó kiegészítőt kaptak, sokkal alacsonyabb volt a szervezetükben a gyulladásos citokinek száma.

Azt is megjegyezték, hogy a cinket kapó résztvevők kisebb eséllyel betegedtek meg és kaptak el különféle fertőzéseket, szemben azokkal, akiknek nem adtak cinkpótlást. De az is bebizonyosodott, hogy ez az ásványi anyag csökkenti az artériák elzáródásának kockázatát, ami egyébként a szívinfarktus vagy az agyvérzés kialakulásához is vezethet.

A cink fontosságát az is jól mutatja, hogy a vizsgálatok szerint segíthet egyes rákos betegség esetében a tüneteket enyhíteni, sőt akár a gyógyulást is támogathatja. A nyelőcsőrák esetében megállapították, hogy a cink csökkenti az újabb rákos sejtek kialakulását.

Amennyiben cinkhiány áll fenn a szervezetben, súlyos egészségügyi problémák, betegségek alakulhatnak ki. Akár depresszió, impotencia vagy kognitív problémák hátterében is cinkhiány állhat, de a sebgyógyulás is lassabb, amennyiben nincs elegendő cink a szervezetünkben.

 

 

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük