fbpx

Törődjünk párunkkal, hogy még sokáig élvezhessük a társaságát!

Idősebb férfi egy evőkanálnyi vitamint tart kezében.

Mi nők már nagyon korán felismerjük, hogy testünket-lelkünket karban kell tartani. Egy bizonyos kor után minden harci eszközt bevetünk annak érdekében, hogy késleltessük az öregedést és sokáig megőrizzük fiatalkori szépségünket, fittségünket és karcsúságunkat. A férfiak csak akkor lassítanak szilaj tempójukon, amikor valamilyen komolyabb betegség, kimerültség vagy egy huzamosabb ideig tartó nátha miatt ágynak dőlnek.

Addig hiába is erőltetnénk, hogy szedjenek vitaminokat, ásványi anyagokat, és hiába is győzködnénk őket, hogy étkezzenek egészségesen. Noszogatásunkra azt a választ kapnánk, hogy nincs szüksége semmiféle vitaminra, hiszen egészséges, izmos, jóképű, aki étlen-szomjan is bírja a késő estig tartó munkát. Szervezetét nem terhelné már párolt zöldséggel sem, hiszen a vacsorára elfogyasztott zsíros csülök elfogyasztása után már egy falat sem fér belé, főleg ha az estebédet egy korsó sörrel még le is öblítette.

Amikor először próbáltam meggyőzni páromat az egészséges életmód fontosságáról, csak legyintett és gyorsan témát váltott. Amikor sportolni látott, helyeselt ugyan, mert fontosnak tartja, hogy karban tartsam a testemet. Amikor látta, hogy naponta 2-3 liter vizet fogyasztok, csak értetlenkedve nézett, hogy miért veszek magamhoz ennyi folyadékot, hiszen ő sokkal kevesebbet iszik és mégsem száradt még ki. Amikor felfigyelt rá, hogy naponta mennyi zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok, meglehetősen rémülten reagált. A természet adta kincsek láttán teljesen bepánikolt, mert azt gondolta, hogy többé már nem tálalok fel neki finom, szaftos ételeket és ízletes süteményeket. Ezek a reakciók teljesen jellemzőek a férfiak nagy hányadára, és csak kevés százalékuk ismeri fel a megelőzés, a prevenció jelentőségét.

A pozitív fordulatot nálunk az hozta meg, hogy én már évek óta még csak náthás sem voltam, őt pedig minden télen ledöntötte a lábáról valamilyen apróbb nyavalya. Néhány éve megfogadta, hogy követi a példámat, és ma már elértem azt is, hogy nemcsak az egészséges életmódunkra figyel oda, hanem fokozottan ügyel a rendszeres kikapcsolódásunkra, és még stresszkezelő módszereket is tanít nekem.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Vitaminokra tehát mindenkinek szüksége van, de az elmúlt évek kutatásai azt mutatják, hogy egyes vitaminoknál jelentős eltérés mutatkozik a női és a férfi szervezet igényei között. Lássuk, melyek azok a legfontosabb vitaminok, ásványi anyagok és mikrotápanyagok, amelyekre minden férfinak szüksége van.

Vitaminok:

  • D-vitamin: a csontok egészségét és az idegrendszer ép működését biztosítja. Szerepe van még a csontritkulás megelőzésében.
  • E-vitamin: segíti a bőr gyógyulását, és hatékonyan veszi fel a harcot a korán kialakuló ráncok ellen, de a korai hajvesztés és a száraz, fénytelen bőr ellen is hatásos védelmet biztosít. Egyes feltételezések szerint a nemi működéshez is szükséges.
  • C-vitamin: ez a vitamin egy ismert antioxidáns, mely kiválóan erősíti az immunrendszert.
  • Biotin: a fehérje, a szénhidrát, az aminosav és a koleszterin anyagcseréjéhez elengedhetetlen ez a vitamin.

Ásványi anyagok:

  • Kalcium: a csontritkulás veszélye a férfiakat is éppúgy fenyegeti, mint a nőket. A kalcium az erős és stabil csontozatot biztosítja számukra. Az idegrendszer és az enzimek megfelelő működését, az izmok összehúzódását is segíti.
  • Cink: hiányában elhúzódik a sebgyógyulás, a herék elsorvadnak, csökken az étvágy és az ízérzékelés, és bőrgyulladások is jelentkezhetnek. A nemi fejlődéshez és a szaporodáshoz is indokolt a pótlása.
  • Szelén: kitűnő antioxidáns a szervezet számára. A sejtmembránok épségének megtartásában játszik kiemelkedő szerepet.

Mikrotápanyag:

  • Omega-3 és omega-6 zsírsavak: hozzájárulnak a koleszterin- és triglicerinszint, illetve a vérnyomás rendezéséhez, az érelmeszesedés szövődményeinek megelőzéséhez. Csökkentik a kóros véralvadást, a szervezetben található gyulladásokat, és javítják az immunrendszer működését.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük