fbpx

Van kapcsolat a pajzsmirigy és a mellékvese között!

Egy lila háttér előtt imitált csontváz, amelyre a vesék és a mellékvesék ki vannak emelve.

A pajzsmirigy betegségére utalhat, ha valaki akkor is fáradt másnap, ha az előző éjjelt végig aludta, de az indokolatlan fogyás, a koncentrálási nehézség és a fázékonyság is figyelmeztető jel lehet. A stressz is szerepet játszhat a pajzsmirigybetegségek kialakulásában, hiszen ez a szervünk és a mellékvesék szoros együttműködésben dolgoznak minden egyes nap. Mutatjuk, hogy milyen kapcsolat is van a két szerv között.

Amikor stresszesek vagyunk, akkor a mellékvese kortizol és adneralin nevű hormonokat szabadít fel és enged útjára a szervezetben. Ha tartóssá válik a stressz, akkor a mellékveséknek nem lesz elegendő ideje a pihenésre, ami kimeríti a szervezet tartalékait és ez mellékvese-fáradtságot eredményezhet. Mindenféle stressz kiválthatja, legyen szó fizikai, lelki vagy érzelmi stresszről.

Milyen kapcsolat van a mellékvese és a pajzsmirigy között? A krónikus stressz lassítja a hipotalamusz és az agyalapi mirigy működését. Mivel ez a két szerv hatással van a pajzsmirigy hormontermelésére, megzavarhatja és elnyomhatja a pajzsmirigy működését.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Stresszválaszként a szervezet gyulladásos immunsejteket, úgynevezett citokineket szabadít fel. A pajzsmirigyreceptorok erre érzékenyek lehetnek, így ennek hatására nem termelnek elegendő hormont, ami pedig az egész szervezet működését negatívan befolyásolhatja.

A stresszválasz során termelődő citokinek a T3 és a T4 termelődését is zavarják, de az immunrendszerre is több feladata hárul, hiszen az a célja, hogy megküzdjön a stresszorral. Emiatt az immunrendszer legyengül. Ez negatívan hat a gyomorra és a bélrendszerre, a tüdőre és a vér agygátra is.

A mellékvese-fáradtság tehát negatívan befolyásolja a pajzsmirigy működését és a pajzsmirigyhormonok hatékonyságára is kihatással lehet. Néhány gyógynövény, vitamin és ásványi anyag azonban segíthet a mellékvese-fáradtság leküzdésében.

Gyógynövények közül hasznos lehet az aranygyökér, a ginszeng, a golgota és az ashwagandha. Ásványi anyagok és vitaminok, amelyek segíthetnek leküzdeni a mellékvese fáradtságot: cink, magnézium és B-vitaminok.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük