Szegfűszegek közeli makrofotója.

A tartósan magas, vagy a sokszor ingadozó vércukorszint okozhat inzulinrezisztenciát, amely mintegy előszobája is lehet a 2-es típusú cukorbetegségnek, melyben manapság egyre több ember szenved. A legújabb kutatások szerint a tartósan magas stressz-szint is oka lehet a vércukorszint emelkedésének és a cukorbetegség kialakulásának. A mai rohanó világban egyáltalán nem meglepő, hogy ilyen sokan szenvednek ebben a betegségben. Hiszen túl nagy a nyomás a munkahelyen, aztán még az otthoni dolgainkat is el kell végeznünk.

A prediabétesz is veszélyes

A prediabétesz azt jelenti, hogy a vércukorszint tartósan emelkedett értéket mutat, de még nem éri el azt a szintet, hogy cukorbetegségről beszéljünk. Szerencsére a folyamat megfordítható és ezzel megakadályozható, hogy a 2-es típusú cukorbetegség kialakuljon. Mivel lehet megakadályozni ennek a krónikus betegségnek a kialakulását? Az egyik legfontosabb tényező a megfelelő testsúly elérése, míg a másik nem más, mint a rendszeres testmozgás. Az egészséges táplálkozásnak is kitüntetett szerepe van a betegség megelőzésében.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az emelkedett vércukorszint veszélyei

Azért, mert valaki nem lett cukorbeteg, még nem jelenti azt, hogy étkezések után nem emelkedik meg a vércukorszintje. Ha ezek az értékek mindig magasak étkezéseket követően, akkor bizony már jelentkezhetnek kellemetlen tünetek. Melyek ezek? Szívbetegség, vesekárosodás, látásvesztés, de neuropathia is kialakulhat, ami a lábakban az idegek károsodását okozza.

A szegfűszeg csodás hatásai

A szegfűszeg egy kesernyés fűszer. Lehet, hogy szokta használni, hiszen remek ízt kölcsönöz a gyümölcsleveseknek, de fogfájás alkalmával is fordulhatunk ehhez a gyógynövényhez. A szegfűszeggel kapcsolatban bebizonyosodott, hogy segít egészséges szinten tartani a vércukorszintet azoknál az embereknél, akiknél nem megfelelő a glükózszabályozás. A szegfűszeg ezzel segíthet a prediabétesz kialakulásának megelőzésében, ami azért hasznos, mivel így megelőzhetővé válik a szívbetegség, a 2-es típusú cukorbetegség és a stroke kialakulása.

A szegfűszeg mint antioxidáns

A szegfűszeg remek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Ez a gyógynövény csökkenti az LDL-koleszterin szintjét. Mindezt úgy teszi, hogy közben viszont nem csökkenti a HDL-koleszterinét.

Ehhez a cikkhez 8 hozzászólás

 1. Herczku Györgyi

  Tisztelt “Gyógyszer nélkül” szakértő!
  Milyen adagolásban és formában kellene a szegfűszeget fogyasztani ahhoz, hogy hatásos legyen.
  Köszönöm a válaszukat előre is.
  Üdvözlettel: Herczku Györgyi

 2. Kerényi Ferenc

  Milyen formában célszerű fogyasztani?
  Előre is köszönöm válaszukat és a receptet!!

 3. Sági Zoltánné

  Nem szeretem a gyümölcslevest. Télen inkább használom teákban. Nyáron kevésbé. Közvetlen adagolása milyen mennyiségben és miként ajánlott?

 4. Tisztelt ” Gyógyszer nélkül” szakértő!

  Milyen adagolásban és formában kell a szegfűszeget fogyasztani,hogy hatásos legyen.
  Válaszukat köszönettel fogadom!
  Katalin

 5. Mahler György

  10 éve lettem 2-es típusú cukorbeteg. Az értékeim állandó jelleggel 7,5-10,0 között ingadoznak annak ellenére, hogy egyre emelkedő mennyiségű inzulinnal és Janumet tablettával kezelnek. Mit javasolnak?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*