fbpx

4 ok, hogy rendszeresen együnk banánt

Vágódeszkára helyezett tálban banánszeletek, mellette egy banán és kés.

A banán nagyon hasznos tápanyagokat, azaz vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, leginkább káliumot, C- és B6-vitamint, valamint magnéziumot, de rostban is nagyon gazdag. A cikkben azt a 4 okot soroljuk fel, amiért érdemes rendszeresen banánt fogyasztanunk.

Aki szereti ezt a közkedvelt gyümölcsöt, a hangulata is jobb lehet, sőt akár még jobban is aludhat. A banán ugyanis olyan természetes nyugtatót tartalmaz, amely a szervezetben szerotoninná alakul át. Ez pedig nem más, mint egy alvást elősegítő neurotranszmitter.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Igaz, hogy a banán édes, azaz tartalmaz természetes cukrot, de ez nem fejt ki olyan negatív hatást a vércukorszintre, mint a süteményekben vagy más élelmiszerekben található cukor.

Ez a gyümölcs akár még a fogyókúránkat is segítheti. Hogyan? Mivel sok rostot tartalmaz, könnyen eltelít bennünket. Megfigyelte már talán, hogy miután megevett egy-két banánt, sokáig úgy érezte, hogy jól van lakva. Ez segíthet abban bennünket, hogy kevesebbet együnk, és kisebb eséllyel nassoljunk két étkezés között.

A banán a szív egészségére is pozitívan hat. Amennyiben a testünkben kevesebb kálium található, úgy megemelkedhet a vérnyomásunk. Azonban ha olyan káliumban gazdag ételeket fogyasztunk, mint például a banán, segítjük a vérnyomásunk stabilizálását, ami így nagyobb eséllyel marad kiegyensúlyozott napközben, és kevésbé fog ingadozni. A kálium ezen kívül az érelmeszesedés ellen is nyújthat néminemű védelmet.

Mivel a banán magnéziumban is gazdag, érdemes bőségesen fogyasztanunk, mert ezzel is támogatjuk a szívünk egészségét. Magnéziumhiány esetén ugyanis nemcsak a vérnyomás emelkedhet meg, hanem a vérzsírszint is.

A magas rosttartalmú táplálkozás az emésztés számára rendkívül hasznos, ezért a banán rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a jó emésztéshez, és egyúttal támogatja a gyomor egészségét is. Egy kutatásba bevont emberek egyik csoportja rendszeresen kapott banánt, míg a másik társaság nem. A vizsgálat végén kiderült, hogy a banánt fogyasztók körében érezhetően javult az emésztés, többek között kevésbé jelentkezett a kellemetlen haspuffadás.

 

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.