fbpx

5 egyszerű módszer, hogy elkerüljük az influenzát és a megfázást

Pink háttér előtt egy sárga hálóban citromok, mandarinok és mentalevelek.

Senki sem szereti, ha beteg. Márpedig ősszel és télen gyakran fenyegethet bennünket a megfázás veszélye. Ilyenkor influenzaszezon is van, sajnos bármikor találkozhatunk olyan emberrel, akitől elkaphatjuk a betegséget. A következő tippek nemcsak betegség idején nyújthatnak hathatós segítséget, hanem a megelőzésben is a támaszaink lehetnek.

A legjobb védekezés a megelőzés, ezért már ősszel oda kell figyelnünk a prevencióra, és tudatosan fogyasztanunk kell olyan vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag táplálékokat, illetve olyan étrend-kiegészítőket, amelyek segíthetnek a megfázás és az influenza megelőzésében. Kiváló vitaminforrások lehetnek télen például a citrusos gyümölcsök, a citrom, a narancs vagy a mandarin is.

A rendszeres kézmosás akkor is alapvető fontosságú, ha éppen nem vagyunk betegek és influenzajárvány sincs. Viszont amikor a környezetünkben egyre több a beteg ember, akkor érdemes naponta többször is alaposan kezet mosni, hiszen ezzel mintegy felére csökkenhet a légzőszervi betegségek kialakulásának kockázata.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Amikor nem vagyunk jó passzban, az immunrendszerünk is legyengülhet, ezzel pedig megnő az esélye a különféle megbetegedéseknek. Erősítsük a lelkünket és fogyasszunk olyan táplálékokat, amelyek sok C- és D-vitamint, valamint cinket, szelént tartalmaznak, mert ezek megerősítik az immunrendszerünket. Minél jobban működnek az immunfunkciók, annál nagyobb esély van arra, hogy a betegségek elkerülnek bennünket.

Amikor betegség üti fel a fejét a környezetünkben, szellőztessünk minél többet, illetve ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl meleg abban a helyiségben, ahol sokat tartózkodunk, ahol dolgozunk vagy alszunk, mert ez is kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Egy nap nagyon sokszor nyúlunk az arcunkhoz és a szemünkhöz. Influenzaszezonban egyáltalán nem szabadna puszta kézzel az arcunkat piszkálni, hiszen ezzel növeljük a megbetegedés esélyét. Mit tegyünk? Próbáljuk tiszta zsebkendővel megérinteni az arcunkat, de a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem nyúlnánk hozzá.

Köztudott, hogy minden olyan felület nyüzsöghet a bacilusoktól, melyeket emberek érintenek. Legyen szó a tömegközlekedési eszközök üléseiről, kapaszkodóiról, de boltban, kórházban vagy bankban is sok ember járkál, így mindenki összefogdossa a kilincset, az ajtókat és az egyéb felületeket. Ezért minden hasonló eszköz, tárgy érintése után nem árt az alapos kéztisztítás.

A gyakori kézmosás még akkor is fontos és hasznos, ha éppen nincs influenzaszezon, hiszen naponta többször is megérintjük az arcunkat, így nagyon sok fertőzésnek tesszük ki magunkat, amennyiben nem ügyelünk a higiéniára.

1 hozzászólás

  1. Szuhay Péter

    Valóban a sokak által fogdosott tárgyak jók a baktérium csereberére. Van azért kivétel, ami sajnos kifelé megy a divatból: a sárgaréz kifejezetten baktériumölő, persze csak akkor, ha nincs belakkozva. Becsüljük meg a réz kilincseket és szidolozzuk, ahogy kell!

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.