Cinket tartalmazó élelmiszerek középen egy nagy táblával.

A cink az egyik alapvető eleme a táplálkozásnak, de szükséges a megfelelő sejtosztódáshoz és az egészséges immunrendszer működéséhez. Hazánkban ma az emberek nagy részét nem fenyegeti cinkhiány, viszont a vegetáriánusoknak és a hatvan évnél idősebb személyeknek oda kell figyelniük a cinkbevitelükre. Ennek oka, hogy ezek a személyek főként növényeket, növényi alapú étrendet követnek, és ezekben a táplálékokban kevesebb cink található, mint például az állati fehérjékben. A teljes kiőrlésű gabonák és a hüvelyesek pedig megnehezítik a cink felszívódását és hasznosulását. A cinkhiányt ugyan nem olyan egyszerű észlelni és észrevenni, azonban van néhány olyan tünet, amely cinkhiányra utalhat.

Egyes krónikus betegségek kialakulhatnak cinkhiány miatt. Ilyen például az Alzheimer-kór, a cukorbetegség, a kognitív károsodások, a neurológiai rendellenességek, az autoimmun betegségek, a korral járó degeneratív betegségek és a Wilson-betegség. A cinkhiány növelheti a szervezetben az oxidatív stresszt és a gyulladást, ez a kettő pedig kapcsolatba hozható a krónikus betegségek kialakulásával.

A cink fontos az immunrendszer egészséges működéséhez. Ha nincs elegendő cink a szervezetben, akkor nem lesz egészséges az immunrendszerünk és egészséges immunrendszer nélkül fogékonyak leszünk a fertőzésekre, legyen szó vírusos vagy bakteriális fertőzésről.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Ha egyre ritkább a hajkoronája és a fésű minden egyes fésülködés után hajcsomókkal van teli, akkor is lehet, hogy cinkhiányban szenved. Azonban nem kell megijedni, mivel a cinkpótlás megoldja a hajhullás problémáját. Ha a hajgondok mellett gyakran van hasmenése, szem- és bőrproblémája, akkor itt az ideje a háziorvost felkeresni.

Ha az utóbbi időszakban nem élvezi az étkezéseket, mert nem nagyon érzi az ételek ízét és illatát, akkor is lehet cinkhiányra gyanakodni. Ez a gond egyébként gyakran tapasztalható idősebb személyeknél, akiknek romlik az ízérzékelésük, a cinkhiány pedig még inkább ront ezen az állapoton. Az idősek közül sokan ezért is nem táplálkoznak megfelelően, hiszen enni többek között azért az élvezet miatt is szeretünk, hiszen milyen jólesik a finom ételek illatát evés közben beszippantani és azok ízét ízlelgetni. Akinél ez az élmény hiányzik és elmarad, az egyre kevésbé fogja az étkezést élvezetesnek találni.

Cinkre a gyermekeknek is szüksége van, hiszen ez szerepet játszik a sejtek növekedésében.

A cinkhiány a többi érzékszervünket is alaposan megtréfálhatja. A cinkhiány kismértékű, de akár súlyos halláskárosodást is okozhat. Egy kutatásba olyan embereket vontak be, akik kisebb mértékű halláscsökkenést tapasztaltak az utóbbi időben. Ezek a személyek 8 héten keresztül cinkkiegészítőt kaptak. A kutatók a vizsgálat eredményeinek értékelésekor azt a megállapítást tették, hogy a cinkpótlás jelentősen javítja a hallást, ha teljes mértékben nem is lehet már visszafordítani a folyamatot.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*