Különféle zöldségek és gyümölcsök fekete alapon, mellyel krétával a B-vitamin szót írták.

Manapság az egyik vezető halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés. Mégis nagyon ritka, hogy az egészségügyi szakemberek a B-vitamin vagy más tápanyag hiányosságáról beszélnének, amikor a megelőzésről esik szó.

Néhány kutatás igazolta, hogy a B2-vitamin, amely a normális testfunkcióhoz szükséges, a tápanyagkomplexumok egyik szerves része, és csökkenti a szívbetegséghez kapcsolódó gyulladás szintjét, így a szívbetegség kialakulásának a kockázatát is. Ezen túlmenően ez a vitamin enyhíti a szorongást, jót tesz a hangulatnak, megakadályozhatja az Alzheimer-kór kialakulását, és védelmet nyújt az életkorral összefüggő agyi zsugorodással szemben, illetve a látás elvesztését is megelőzhetjük ezzel a vitaminnal.

A B-vitamin-komplex nyolc különböző tápanyagból áll: tiaminból (B1-vitamin), riboflavinból (B2), niacinból (B3), pantoténsavból (B5), piridoxinból (B6), biotinból (B7), folátból (B9) és kobalaminból (B12).

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A szervezetnek szüksége van ezekre a vitaminokra, például azért, hogy az étel energiává alakuljon, hogy egészséges idegrendszert tartson fenn és segítse a vörösvérsejtek és a DNS előállítását. A B-vitamin megfelelő szintje különösen fontos a terhesség alatt, mivel a B12-vitamin és a folsav hiánya a magzat súlyos neurológiai károsodását okozhatja.

A hipotireózis, az anorexia, az alkoholizmus, a Crohn-betegség és bizonyos genetikai mutációk növelhetik a B-vitamin hiányosságára való hajlamot.

Az idősebb embereknél gyakran tapasztalnak B12-vitamin-hiányt, mivel a tápanyag felszívódásához szükséges gyomorsav ebben az életkorban csökken. A cukorbetegségre szedett gyógyszerek, a fogamzásgátló tabletták szintén csökkenthetik a B-vitaminok felszívódását.

Ha valaki vegán vagy szigorú vegetáriánus, akkor szintén fennáll a B12-vitamin-hiány kialakulásának az esélye. A tünetek közé tartozik a depresszió, a gyengeség, az emésztési zavarok, a végtagok bizsergő érzése és a kognitív problémák. A száj sarkaiban megjelenő repedés is ennek a vitaminnak a hiányára utalhat.

A B2-, B6-, B9- és a B12-vitamin segíthet csökkenteni a homocisztein aminosav felhalmozódását, melynek emelkedett szintje gyulladással, illetve szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával járhat együtt.

A B-vitaminok hiánya nemcsak a fizikai, de a mentális egészségre is veszélyt jelent. A tiamin hiánya például okozhat oxidatív stresszt és károsodást, illetve gyulladást az agyban, amely felelőssé tehető az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór kialakulásáért.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*