Idős ember fogja egy szék karfáját.

A legújabb kutatások szerint összefüggés lehet a bélrendszer egészsége és a Parkinson-kór kialakulása között. A Parkinson-kór egy progresszív idegrendszeri zavar, amely befolyással van a motoros képességekre. A betegség tünetei lassan kezdődnek. Eleinte nem szembetűnő a kézremegés mint elsődleges szimptóma, de az ezután fellépő végtagmerevség, idegrendszeri zavarok és lelassult mozgás már igen, ráadásul ezek a beteget nagymértékben korlátozzák a mindennapi tevékenységei végrehajtásában. A betegség előrehaladtával a remegés mindennapossá válik, illetve a motoros készségek is egyre jobban károsodnak.

Kutatók felhívták a figyelmet a prebiotikus és a probiotikus készítmények előnyeire. A kutatók úgy vélik, hogy a bélrendszer és az idegrendszer egészsége között szoros összefüggés áll fenn. Azaz ha a bélrendszer megbetegszik, az károsíthatja az egyén idegrendszerét, amely sok betegség, köztük Parkinson-kór kialakulásához is vezethet. A bélrendszer egészségét viszont a pre- és a probiotikus készítmények képesek újra helyreállítani.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A Parkinson-kór kialakulásában szerepet játszik az abnormális alakú fehérjék felhalmozódása az agy neuronjaiban. Ez viszont hatással van azokra a sejtekre, amelyek a dopamin felszabadulásáért felelősek, és amelyek a mozgással és a motoros kontrollal kapcsolatosak. Ebben az esetben a betegek remegést, izommerevséget és mozgáskoordinációs problémákat tapasztalnak.

A betegség jelenlegi kezelései során a középpontban a dopaminszint növekedése áll. Ezek a kezelések azonban több mellékhatást is okozhatnak.

Számos kutatás során bebizonyosodott, hogy a Parkinson-kórban szenvedő betegek bélflórája nem megfelelő, ami oka lehet az idegrendszeri megbetegedés kialakulásának. Hiszen az egészséges bélflóra szorosan kapcsolódik a pozitív idegi fejlődéshez és az egészséges kognitív képességekhez. Ezzel ellentétben ha a bélflóra károsodik, az nemcsak idegrendszeri gondokat okozhat, hanem hatással lehet a hangulatra is. Azaz az illető depresszióssá válhat, szoronghat, de még az autizmussal is összefüggésbe hozták a károsodott bélflórát.

Éppen ezért nagyon fontos szerepe van a probiotikumoknak, amelyek rendszeres fogyasztásával elkerülhetővé válnak a neurodegeneratív betegségek, mint például a Parkinson- kór. A probiotikum legjobb természetes forrásai közé tartoznak a joghurtok és az erjesztett ételek, a savanyúságok, a miso, a savanyú káposzta, a kefir, a kombucha, de számos nyers gyümölcs és zöldség is kedvező hatással van a bélrendszer egészségére.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Dr.Szabó Jánosné

    Ez mind igaz , mit tegyen az aki ezeket nem tudja fogyasztani?

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*