Nappali ablakában szobanövények.

A beltéri légtisztítást sokan nem tartják olyan nagyon fontosnak, pedig nagy szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. A levegő ugyan látszólag láthatatlan, de az élet forrása, amelyet sok esetben figyelmen kívül hagyunk.

Mindannyian tudjuk, hogy a levegő elengedhetetlen tényező a mindennapi működésünkben. Sajnos manapság egyre többet hallani a légszennyezettségről. Lehet, hogy el sem tudjuk képzelni, de sok esetben a beltéri levegő még szennyezettebb lehet, mint a kinti levegő.

A beltéri levegő az öt közegészségügyi fenyegetés egyike közé tartozik. Ez a tény már csak azért is rendkívül aggasztó, mivel az emberek az idejük jelentős hányadát töltik saját otthonukban.

Otthonainkban nagyszámú potenciálisan szennyező anyag kerül a levegőbe. Néhány ilyen szennyező anyag a pollen, a tisztító- és oldószerek, állati ürülék – ha valakinek a lakásában van a macskaalom –, penész, bútorragasztók, szőnyegek előállítása során használt vegyi anyagok.

Az otthonunkban használt bútorok és különféle anyagok szennyező anyagokat bocsátanak ki, ami meglehetősen ijesztő lehet, ha egy kicsit is belegondolunk.

Otthonunk levegőjét a különféle illatosítók, illatgyertyák, légfrissítők és dezodorok is nagymértékben szennyezhetik, amelyek negatív hatással vannak az emberi egészségre.

Miért van szüksége az emberi szervezetnek tiszta levegőre? A tiszta levegő belélegzése lehetővé teszi a szervek megfelelő működését, különösen a tüdő megfelelő kapacitását segíti elő. Segít az agyunknak friss oxigénhez jutni, amely elősegíti, hogy szellemileg frissek és energikusabbak maradjunk.

A rendszeres szellőztetés, a friss levegőn való tartózkodás elősegíti, hogy elkerüljünk olyan betegségeket, mint például asztma, allergia, szív- és érrendszeri megbetegedések.

A szennyezett levegő megnehezíti a szervek, különösen a tüdő munkáját, így kevesebb lesz az energiánk, ami keservessé teheti a napi feladataink ellátását.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a beltéri levegő minőségét nagyban ronthatja a lakásban tartott házi kedvenc. Persze nem megoldás, hogy megszabadulunk szeretett állatkánktól, de akkor érdemes a konyhaablakban néhány légtisztító virágot nevelgetni. Ilyen a dracéna, a zöldike, az Aloe vera, az anyósnyelv, a szobai futóka, a hegyi pálma vagy a krizantém.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Gebhardt Ferencné

    Ezek nagyon hasznos információk, mert sok embernek fogalma sincs arról, hogy milyen veszélyt jelentenek bizonyos kedvenc dolgai és állatai a lakásban.

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*