fbpx

A beltéri légtisztítás és az egészség

Nappali ablakában szobanövények.

A beltéri légtisztítást sokan nem tartják olyan nagyon fontosnak, pedig nagy szerepet játszik az egészségünk megőrzésében. A levegő ugyan látszólag láthatatlan, de az élet forrása, amelyet sok esetben figyelmen kívül hagyunk.

Mindannyian tudjuk, hogy a levegő elengedhetetlen tényező a mindennapi működésünkben. Sajnos manapság egyre többet hallani a légszennyezettségről. Lehet, hogy el sem tudjuk képzelni, de sok esetben a beltéri levegő még szennyezettebb lehet, mint a kinti levegő.

A beltéri levegő az öt közegészségügyi fenyegetés egyike közé tartozik. Ez a tény már csak azért is rendkívül aggasztó, mivel az emberek az idejük jelentős hányadát töltik saját otthonukban.

Otthonainkban nagyszámú potenciálisan szennyező anyag kerül a levegőbe. Néhány ilyen szennyező anyag a pollen, a tisztító- és oldószerek, állati ürülék – ha valakinek a lakásában van a macskaalom –, penész, bútorragasztók, szőnyegek előállítása során használt vegyi anyagok.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Az otthonunkban használt bútorok és különféle anyagok szennyező anyagokat bocsátanak ki, ami meglehetősen ijesztő lehet, ha egy kicsit is belegondolunk.

Otthonunk levegőjét a különféle illatosítók, illatgyertyák, légfrissítők és dezodorok is nagymértékben szennyezhetik, amelyek negatív hatással vannak az emberi egészségre.

Miért van szüksége az emberi szervezetnek tiszta levegőre? A tiszta levegő belélegzése lehetővé teszi a szervek megfelelő működését, különösen a tüdő megfelelő kapacitását segíti elő. Segít az agyunknak friss oxigénhez jutni, amely elősegíti, hogy szellemileg frissek és energikusabbak maradjunk.

A rendszeres szellőztetés, a friss levegőn való tartózkodás elősegíti, hogy elkerüljünk olyan betegségeket, mint például asztma, allergia, szív- és érrendszeri megbetegedések.

A szennyezett levegő megnehezíti a szervek, különösen a tüdő munkáját, így kevesebb lesz az energiánk, ami keservessé teheti a napi feladataink ellátását.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a beltéri levegő minőségét nagyban ronthatja a lakásban tartott házi kedvenc. Persze nem megoldás, hogy megszabadulunk szeretett állatkánktól, de akkor érdemes a konyhaablakban néhány légtisztító virágot nevelgetni. Ilyen a dracéna, a zöldike, az Aloe vera, az anyósnyelv, a szobai futóka, a hegyi pálma vagy a krizantém.

1 hozzászólás

  1. Gebhardt Ferencné

    Ezek nagyon hasznos információk, mert sok embernek fogalma sincs arról, hogy milyen veszélyt jelentenek bizonyos kedvenc dolgai és állatai a lakásban.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.