Bogyós gyümölcsök egy kicsi tálban felülről fotózva.

A bogyós gyümölcsök általában kis méretűek, viszont annál nagyobb az egészségünkre gyakorolt pozitív hatásuk. A legújabb kutatások szerint a bogyós gyümölcsök például a nőket is megóvhatják a szívrohamtól. Mindössze annyit kell tenniük a hölgyeknek, hogy heti rendszerességgel legalább három adag fekete áfonyát és epret fogyasztanak.

Hogyan tudják a bogyós gyümölcsök lecsökkenteni a szívroham kockázatait? A legtöbb betegségnek, az öregedéssel együtt járó betegségeknek is – például a szív- és érrendszeri betegségeknek – oka a néma, a szervezetben erőteljesen munkálkodó gyulladás. A gyulladás szabad gyököket generál, amelyek oxidálják és károsítják a sejtmembránokat és megemelik a vér koleszterinszintjét.

Nos, a fekete áfonya és az eper nagy mennyiségű, a természetben is előforduló flavonoidot tartalmaz. Ezek a vegyületek megtalálhatók a teában, a csokoládéban, a szőlőben, a borban, de egyéb gyümölcsökben és zöldségekben is. A polifenolok mérséklik a gyulladást és serkentik a szervezet saját antioxidációs hálózatát. Ez vonatkozik a bogyós gyümölcsökben lévő, az elsődleges flavonoid típusú polifenolokra, az úgynevezett antociánokra, amelyek a bogyós gyümölcsök kék és piros színeit adják.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Azok a nők, akik tehát rendszeresen fogyasztanak bogyós gyümölcsöket, jelentősen csökkenthetik a szívroham kialakulásának esélyeit. És ezt az állítást még azok után is igaznak gondolták, miután a tudósok más kockázati tényezőt is figyelembe vettek a vizsgálatkor, mint például az életkort, a magas vérnyomást, a családban korábban előforduló szívbetegségeket, a testtömeget, az alkohol- és kávéfogyasztást, a testmozgást és a dohányzást. A kutatás vezetői úgy vélik, hogy az antociánok megóvhatják a hölgyeket a szívrohamtól, mert segítenek kitágítani az artériákat, csökkentik az artériák falán a plakkok kialakulásának kockázatát és egyéb előnnyel is bírnak a kardiovaszkuláris egészségre nézve.

A bogyós gyümölcsökről azóta azt is sikerült felfedni, hogy mind a férfiak, mind a nők esetében 30 százalékkal csökkentik a cukorbetegség kialakulásának esélyét is. A polifenolok ugyanis mérséklik a gyulladást és serkentik a test saját antioxidáns hálózatát. Ez magába foglalja az enzimeket, a koenzim Q 10-et, a melatonint, a C- és az E-vitamint is. Táplálékok, amelyek polifenolokban gazdagok: bogyós gyümölcsök, kakaó, tea, kávé, extra szűz olívaolaj, bab és a teljes kiőrlésű gabonák.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

 1. Varga Magdolna

  Tisztelt Szerkesztőség!
  Nagyon nagy mennyiségű magvakat gyüjtöttem fel az évek során. Olyat is, ami elfajzott stb. Én arról szeretnék tájékoztatást kapni, hogy milyen magvakat nem lehet csiráztatni (van-e olyan?). Gondolok az elfajzott magvakra . Karalábé magból, minden “K” betüs növény termett nekem. Vagy van-e olyan mag, aminek a csirája nem ehető.
  Természetesen konyhakerti növénymagvakra gondolok.
  Tisztelettel:
  Magdolna

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*