fbpx

A C-vitamin a gyermekek számára is hasznos

Két kisgyerek frissen facsart narancslevet iszik a konyhában, előttük egy tál magas C-vitamin-tartalmú gyümölcs.

A C-vitaminra sokan csodaszerként tekintenek, míg mások csak akkor fordulnak ehhez a vitaminhoz, ha már megbetegedtek. A C-vitamin nem csupán a felnőttek, de a gyermekek egészségének védelmét is szolgálja. A legújabb kutatások szerint a C-vitamin gyermekek esetében az asztma tüneteit is csökkenteni képes.

A C-vitamin fontos szerepet játszik a gyermekek egészségének megőrzésében, hiszen antioxidánsként működve erősíti az immunrendszert, segít a kollagénfelépítésben és fokozza a vas felszívódását is.

A szervezetben a C-vitamin antioxidáns hatású, amely megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. A normál immunfunkcióhoz is erre a vitaminra van szükség. Segít fenntartani az immunválaszt és szerepet játszhat a felső légúti fertőzések kezelésében. A rendszeresen fogyasztott C-vitamin csökkenti a megfázás időtartamát, súlyosságát és segít a tünetek enyhítésében.

A szervezetnek szüksége van C-vitaminra, hogy a csontokban, a porcokban, a vérerekben és az izmokban lévő kollagént megerősítse. De ez a vitamin nyújt segítséget a kisebb sérülések gyógyulásában és segít a gyermekek foga és ínye egészséges állapotának fenntartásában.

A C-vitamin egy vízben oldódó vitamin, így a szervezetben a fölösleg a vizelettel együtt kiválasztódik. Tehát a szervezet nem tudja tárolni, így a C-vitamin-raktárakat folyamatosan fel kell tölteni. Szerencsére a C-vitamin számos táplálékban megtalálható, különösen az élénk színű gyümölcsökben és zöldségekben.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

Gyermekének segíthet a C-vitamin-szükséglete kielégítésében, ha rendszeresen citrusféléket, például narancsot vagy grépfrútot, illetve ezekből facsart ivóleveket kínál fel neki.

A piros és a zöld paprika is bővelkedik ebben a vitaminban. Fél csésze paprikában körülbelül 95 mg C-vitamin található. Egy közepes kiviben 65 mg, míg fél csésze eperben 50 mg van ebből a vitaminból. A brokkoli is gazdag C-vitamin-forrás, de a paradicsom és a kelbimbó is sokat tartalmaz belőle.

Azt tudnunk kell, hogy a táplálékok C-vitamin-tartalma tárolással és főzéssel jelentősen lecsökken, így amit csak lehet, azt frissen és nyersen kell elfogyasztani. Azok a gyermekek, akik válogatnak vagy nem esznek elegendő zöldséget és gyümölcsöt, mindenképpen C-vitamin-kiegészítésre szorulnak.

1 hozzászólás

  1. Tiszteletem!
    D-aszkorbinsavról vagy L-aszkorbinsavról beszélünk, mert egyáltalán nem mindegy?! Nem azonos értékűek a szervezet számára.
    Elég baj,hogy ezt az adatot általában nem írják rá a vitamin tabletták dobozára.

Szóljon hozzá

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.