Frissen préselt narancslé mellett a narancs héja és egy kanálnyi C-vitamin.

Az immunrendszerünk meggyengülése sok-sok betegséget okozhat, például krónikus betegségeket is. Az immunrendszer védelmére tehát elsődleges és kiemelt figyelmet kell szentelnünk Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az immunrendszer egészségét többek között azzal őrizhetjük meg, ha elegendő C-vitamint fogyasztunk. A C-vitamin ugyanis egy antioxidáns vitamin, amely segítséget nyújt a fehérvérsejt-termelésben. Amennyiben a szervezetünk elegendő fehérvérsejtet termel, úgy hatékonyan tud a kórokozókkal szemben védekezni.

A C-vitamin és a kórokozók

Tehát a C-vitamin-bevitel során a szervezet hatékonyan képes a kórokozókkal szemben védekezni, így kisebb lesz az esélye a baktériumok, a vírusok és a gombák támadásainak. Ez az antioxidáns vitamin segítséget nyújt nemcsak a fertőzések megelőzésében, de a fertőzések elleni küzdelemben is.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A káros szabad gyökök

Mivel a C-vitamin egy antioxidáns vitamin, így hatékonyan képes megküzdeni a káros hatású szabad gyökökkel. Egyes enzimek kofaktorként használják a C-vitamint, mivel szükségük van a C-vitaminra a működésükhöz, ez pedig nemcsak az energiaszintünket növeli meg, de védelmet jelent a DNS számára is. A C-vitamin ezen kívül a kollagénképződésben is szerepet játszik.

A C-vitamin mint antioxidáns

A vízben oldódó C-vitamin egy nagyon fontos antioxidáns vitamin, amely a vizelettel ürül a szervezetünkből. Ez a vitamin nem tárolódik hosszú ideig a szervezetünkben, így minden egyes nap gondoskodnunk kell annak beviteléről. A C-vitaminnak szabadgyök-semlegesítő hatása van, s mint ilyen nagyon fontos szerepe van a krónikus betegségek megelőzésében. A C-vitamin ennek a hatásnak köszönhetően védelmet jelent a sejtek számára, de védelmet élveznek a lipidek, a fehérjék, a sejtmembránok és a mitokondriumok is az oxidatív károsodástól. Ezek a károsodások gyulladást generálnak a szervezetben. A hosszú ideig fennálló krónikus gyulladás pedig krónikus betegségek kialakulásához vezethet.

A dohányzás és az alkoholfogyasztás

Mivel mind a dohányzás, mind az alkoholfogyasztás nagymértékű gyulladást generál a szervezetben, így elengedhetetlen a rendszeres C-vitamin-bevitel, hogy némiképp ellensúlyozni tudjuk a nikotin és az alkohol káros hatásait, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk ezekről a káros szenvedélyekről.

Ehhez a cikkhez 1 hozzászólás érkezett

  1. Csomós Pálné

    Nem lehet elégszer hangsúlyozni a “C” vitamin áldásosságát….De melyik fajtát fogyasszuk már az étrendben levőkön kívül?”Mind kíváló…. állítja magáról minden gyártó.Mennyi az ideális napi adag?-minden orvos másképp javasolja…Köszönöm,hogy olvashattam róla…..

Szóljon hozzá a cikkhez!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*