fbpx

A C-vitamin-hiány és a szív betegségei

Narancs küldő héjából egy szív alak kivágva.

A C-vitamin egy olyan antioxidáns vitamin, amely sok szempontból rendkívül hasznos a szervezetünk számára. Többek között szerepe van a kollagéntermelésben, a vérzékenység megszüntetésében, elősegíti a sebgyógyulást és az immunrendszert is megerősíti. Kutatások sora igazolja, hogy amennyiben C-vitamin-hiányban szenvedünk, úgy nagyobb esélyünk van valamilyen szív- és érrendszeri betegség kialakulására.

Az immunrendszert is fellendíti

A C-vitamin tehát egy erős antioxidáns vitamin, amelynek kiemelkedő szerepe van a betegségek elleni küzdelemben. Nem beszélve arról, hogy védelmet élvezhetünk általa a szabad gyökökkel szemben, amelyek oxidatív stresszt okoznak a szervezetben, ezzel DNS-károsodást és gyulladást generálva a szervezetben. A gyulladás során pedig krónikus betegségek jönnek létre.

A C-vitamin oly módon lendíti fel az immunrendszer működését, hogy a betegségekkel küzdő antitestek működését fokozza, illetve a fagociták funkcióját, működését is segíti.

Iratkozzon fel hírlevelünkre még ma!

Töltse ki a feliratkozó formot, hogy naprakész információkkal láthassuk el Önt.

A C-vitamin egyéb haszna

Ez az antioxidáns vitamin elősegíti a gyorsabb sebgyógyulást és segíti a haj, a bőr és az artériák egészségének fenntartását.

Az alacsony C-vitamin-szint és következményei

Amennyiben ennek a vitaminnak alacsony a szintje, úgy számos betegséggel meg kell küzdenünk. Az egyik ilyen a szívbetegség. A C-vitamin hiánya törékennyé teszi az artériákat, mindemellett a kollagéntermelés is csökkenni fog. A kollagénhiány pedig megakadályozza, hogy az artériák erősek és rugalmasak maradjanak.

Mi okozhat a szervezetben alacsony C-vitamin-szintet?

A toxikus anyagok csökkentik a C-vitamin szintjét, azonban a mérgező anyagok kiiktatásával és a C-vitamin pótlásával ismét élvezhetjük az előnyöket.

Azok, akik perifériás artériás betegségben (PAD) szenvednek, szintén ki vannak téve a C-vitamin hiányának, mert hiszen ilyenkor nem hasznosul a vitamin, hanem a káros szabad gyökökkel szemben veszi fel a harcot.

A C-vitamin akár még a testi és a lelki stresszel szemben is eredményesen meg tud küzdeni. A C-vitamin nemcsak a kortizol szintjét csökkenti, hanem a vérnyomást is. Ez az antioxidáns vitamin elősegíti egy neurotranszmitter, a szerotonin termelését, amely stabilizálni tudja a hangulatot.

  1. Csiki Györgyné

    Nagyon egyetértek a leírtakkal.
    Köszönet ezekért a nagyon jó és érthető cikkekért.
    Csiki Györgyné

  2. Hemmer Ferenc

    A kollagén a legerősebb aminósav származékunk,amit a szervezetünk előállít. A rugalmasságát az ELASZTIN biztosítja. Együtt hatékonyak minden olyan szervünkben, ahol a rugalmasság a fontos. (szív izom, érhálózat, tüdő hálózat, bélrendszer, bőr, és természetesen a mozgató izomzat. A testünk szilárd-rugalmas anyaga KOLLAGÉN-ELASZTIN.

Szóljon hozzá

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük